ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στα εισοδήµατα από το νέο κύμα ανατιμήσεων

«Φωτιά» στα εισοδήµατα από το νέο κύμα ανατιμήσεων

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες θα βρεθούν οι καταναλωτές.

Η λίστα της ακρίβειας - Η διακύµανση των τιµών σε προϊόντα και υπηρεσίες από 1/1/2010 έως 31/12/2016

Ηδη ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους, που περιλαμβάνουν ανατιμήσεις που φθάνουν ακόμη και το 20%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Realnews, η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις στον καφέ από 3% έως 20%, στο πυρηνέλαιο κατά 17%, στο ελαιόλαδο κατά 12%, στις βρεφικές πάνες έως 5% και στα πατατάκια στο 3%.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις ανατιμήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν για άλλη μια φορά το αυξημένο κόστος που προκύπτει από την άνοδο των έμμεσων φόρων σε μια σειρά από προϊόντα και κυρίως στα καύσιμα. Και αυτό γιατί ένα από τα βασικά κόστη μιας βιομηχανίας είναι το πετρέλαιο, τόσο για την παραγωγή όσο και για τη διακίνηση των προϊόντων της.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των μεταφορικών εταιρειών, πλέον αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση κόστους που προέρχεται από τη φορολογική πολιτική του κράτους, η οποία αλλάζει πολλές φορές μέσα στον χρόνο.

Όπως λένε, δεν υπάρχουν περιθώρια μετά τις αλλεπάλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.

anatimiseis

Οι νέες αυξήσεις στις τιµές βασικών αγαθών θα αρχίσουν να περνούν το τελευταίο δεκαήµερο του Ιανουαρίου και σταδιακά στα ράφια
των καταστηµάτων τροφίµων και ανάλογα µε τα αποθέµατα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Και όλα αυτά τη στιγµή που η κατανάλωση τροφίµων βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς εκτιµάται ότι από το 2010 µέχρι σήµερα έχει µειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 10%. Επίσης, η δαπάνη των νοικοκυριών για τρόφιµα έχει περιορισθεί τουλάχιστον κατά 12,5%, ενώ, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, µόνο το διάστηµα από το 2009 έως το 2014 το µέσο ετήσιο εισόδηµα των Ελλήνων πολιτών µειώθηκε κατά 33,5%, φτάνοντας στα 17.600 ευρώ, από 23.500 ευρώ. Ενώ σύµφωνα µε έκθεση της Γενικής Συνοµοσπονδίας Εργατών Ελλάδος το διαθέσιµο εισόδηµα µειώθηκε κατά 43 δισ. ευρώ την περίοδο από το 2010 έως το 2015.

lista akriveias

Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε τον Σύνδεσµο Ελληνικών Βιοµηχανιών Τροφίµων και Ποτών, η µέση οικονοµική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιµές το 2008 έφτανε τα 2.120 ευρώ, το 2012 για τη µέση οικογένεια είχε περιοριστεί στα 1.637 ευρώ και το 2016 εκτιµάται ότι µειώθηκε στα 1.502 ευρώ. Επιπροσθέτως, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στη σύνθεση της δαπάνης αυτής το 2008 βρισκόταν στο 16,4%, το 2014 στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%!

Δηλαδή, σχεδόν το µισό εισόδηµα ενός φτωχού νοικοκυριού πηγαίνει στην αγορά βασικών αγαθών.

ΠΗΓΗ: REAL

Σχετικές ειδήσεις