ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι οριστικό: Αυτά προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2018 για πλεόνασμα και ανάπτυξη

Είναι οριστικό: Αυτά προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2018 για πλεόνασμα και ανάπτυξη

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,5%, αύξηση άμεσων φόρων κατά 478 εκατ. ευρώ και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,7 δισ. ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018 που κατέθεσε την Τρίτη (21/11/2017) στη στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Προϋπολογισμός θα εισαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς συζήτηση την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, δηλαδή την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού σε πραγματικούς όρους το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2018 με μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό από τον εκτιμώμενο ρυθμό του προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 (2,5% έναντι 2,4% αντίστοιχα). Για εφέτος αναμένεται πάντως ανάπτυξη με ρυθμό 1,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης 1,8% στο προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί στις 2 Οκτωβρίου.

Η πρόβλεψη για επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στηρίζεται στις προβλέψεις για θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση (κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ), που ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, για θετική συνεισφορά από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης, αλλά και στις προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr