ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Προτάσεις ανταλλαγής κατοικιών σε νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα» δάνεια

Τράπεζες: Προτάσεις ανταλλαγής κατοικιών σε νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα» δάνεια

«Κούρεμα δανείου με κούρεμα σπιτιού», ετοιμάζονται να λανσάρουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2018 οι ελληνικές τράπεζες, επιστρατεύοντας το ισπανικό μοντέλο εναλλακτικής ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Στόχος των τραπεζών είναι να αποφευχθούν εικόνες σαν εκείνες που συγκλόνισαν την Ισπανία το 2013 όταν οικογένειες ξεσπιτώνονταν σε καθεστώς πλήρους αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους, αφού μετά τους πλειστηριασμούς έρχεται η ώρα της έξωσης.

Όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος στα «Νέα», το ισπανικό μοντέλο προβλέπει προσέγγιση δανειοληπτών οι οποίοι έχουν σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια με προτάσεις ανταλλαγής κατοικιών οι οποίες θα οδηγούν σε ένα έμμεσο κούρεμα των οφειλών τους.

Έστω για παράδειγμα ότι ένας πελάτης έλαβε προ δεκαπενταετίας δάνειο 300.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει ένα ακίνητο 150 τετραγωνικών. Τότε, εξηγεί τραπεζική πηγή, μπορεί τα παιδιά του να ήταν μικρά και οι στεγαστικές του ανάγκες αυξημένες. Σήμερα, ο συγκεκριμένος δανειολήπτης ενδέχεται να μπορεί να εξυπηρετηθεί με ένα σπίτι 90 τετραγωνικών και τη μισή αξία.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr