Δύσκολη η «εξίσωση ΔΝΤ» για την Αθήνα: Συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός

Newsroom Newsroom

Δύσκολη η «εξίσωση ΔΝΤ» για την Αθήνα: Συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός

Τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα θα προσπαθήσει να διαγνώσει η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Το ΔΝΤ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ζήτημα της ενεργοποίησης του εγκεκριμένου «επί της αρχής» προγράμματος του με την Ελλάδα, ζητώντας μεγαλύτερη σαφήνεια από τους Ευρωπαίους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδος στην ανάπτυξη, καθώς και τη διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών μεσοπρόθεσμα.

Αν και ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν πως η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο πηγές από την Ουάσιγκτον τονίζουν με νόημα πως στο ΔΝΤ μετέχουν 189 κράτη μέλη και όχι μόνον τα 19 κράτη της ευρωζώνης ή τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη βάση αυτή, οι εν λόγω πηγές προσθέτουν πως πολλές αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες μέλη του ΔΝΤ δεν καλοβλέπουν μια ενδεχόμενη νέα δέσμευση χρημάτων για την Ελλάδα, ειδικά όταν εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο για αυτή ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων του ESM. Σημειώνουν δε πως και οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει μια πραγματικά βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος πριν δώσουν την έγκριση τους σε ένα νέο πρόγραμμα.

Πάντως, πέραν από το χρέος το ΔΝΤ έχει δείξει πως είναι αποφασισμένο να ζητήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved