ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβουλεύσεις για «λειτουργικό» μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Διαβουλεύσεις για «λειτουργικό» μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 10 μήνες από τις 15 Ιουνίου του 2017, όταν και το Eurogroup αποφάσισε να υιοθετήσει τη γαλλική πρόταση για ένα μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο κάποιες σημαντικές πτυχές του μηχανισμού αυτού παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ο μηχανισμός για την ελάφρυνση του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης» έχει μεγάλη τεχνική χρησιμότητα. Ουσιαστικά έρχεται να στηρίξει την απομείωση του χρέους σε πραγματικά γεγονότα, καθώς για την ενεργοποίηση της αναδιάρθρωσης των ομολόγων του EFSF κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι «στατικές» αναπτυξιακές προβλέψεις της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους των θεσμών, αλλά «δυναμικές» προβλέψεις , ήτοι οι πραγματικές εξελίξεις και οι πραγματικοί ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης.

Έτσι, η αλλαγή του προφίλ των ομολόγων του EFSF (π.χ. η επέκταση των διαρκειών τους έως και 15 έτη) θα γίνεται βάσει του μηχανισμού αναπτυξιακής προσαρμογής του χρέους. Τι σημαίνει αυτό; Πως εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αυξημένοι σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα έχουν συντάξει οι θεσμοί, τότε το χρέος θα αποπληρώνεται ταχύτερα, ενώ εάν οι ρυθμοί είναι πιο αργοί τότε θα γίνεται μεγαλύτερη παρέμβαση στο χρέος , ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup του προηγουμένου Ιουνίου ανέφερε πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός προσαρμογής στην ανάπτυξη θα πρέπει να είναι λειτουργικός (operational). Σε αυτή την ιδιότητα «κολλάνε» μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις τόσο εντός του EuroWorking Group όσο και μεταξύ των θεσμών.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr