Ψυχρό «ρεύμα» στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ

Ψυχρό «ρεύμα» στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ

Προβληματισμό και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο ΔΝΤ η εξαγγελία-έκπληξη του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος η οποία θέτει υπό αίρεση την εκταμίευση της έκτης δόσης από το Ταμείο.

 

Και αυτό για τυπικά το καταστατικό του Ταμείου δεν επιτρέπει περαιτέρω δανειοδότηση εάν δεν διασφαλίζεται η χρηματοδότηση μιας χώρας σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, και υπό αυτό το πρίσμα θα εξετάσει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που του αναλογεί.

Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Είναι πιθανόν η χώρα να γνωρίσει την τύχη των κρατών μελών του ΔΝΤ που δεν εκπλήρωσαν τους όρους του Ταμείου, όπως η Ουκρανία και το Πακιστάν: διακοπή πληρωμών μέχρι την διευθέτηση των διαφωνιών.

Moody's: πιθανή κρίση ρευστότητας στην κυβέρνηση

"Τα σχέδια της Ελλάδας είναι πιθανόν να παρακινήσουν την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσουν τις επόμενες δόσεις του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, προκαλώντας κρίση ρευστότητας για την κυβέρνηση", σύμφωνα με αναλυτή του Moody's Analytics.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, "η απόρριψη του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, του αποτελέσματος της πρόσφατης διαπραγμάτευσης, θα αύξανε τον κίνδυνο αναγκαστικής και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας", εξέλιξη την οποία οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.

Δύσκολο παιχνίδι παίζει ο Παπανδρέου

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί το βράδυ στις Κάννες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παίζει ένα δύσκολο παιγνίδι. Η κυβέρνησή του είναι πιθανόν να μην έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί το ρευστό, καθώς τα ταμεία θα είναι άδεια από τον μήνα αυτόν, ενώ οι αγορές χρέους είναι κλειστές για την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr