Το βάρος του Eurogroup στην τελευταία δόση του Μνημονίου: «Τρικλοποδιές» Γερμανών για το χρέος

Newsroom Newsroom

Το βάρος του Eurogroup στην τελευταία δόση του Μνημονίου: «Τρικλοποδιές» Γερμανών για το χρέος

Στο ύψος της τελευταίας δόσης που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα πέφτει η προσοχή στο Eurogroup της Πέμπτης (21/06/2018), αφενός για να κτισθεί το ταμειακό «μαξιλάρι» ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, αφετέρου για να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του επισήμου τομέα.

Τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος του ESM θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ περίπου και η ελληνική κυβέρνηση είχε την προσδοκία πως θα μπορούσε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών.

Η Ευρωζώνη ωστόσο εξετάζει να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρό μέρος από τα 25 δισ. ευρώ των αδιαθέτων χρημάτων του προγράμματος, ώστε να κάνει τη λεγόμενη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της EKT με τα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Την Τρίτη (19/06) , Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε για πρώτη φορά πως δεδομένου ότι στη βάση του liability management θα εξαγοραστούν δάνεια που ωριμάζουν στο διάστημα έως το 2020 η Ελλάδα θα χρειαστεί μικρότερο «μαξιλάρι» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και θα λάβει έτσι λιγότερα χρήματα.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα είναι προϊόν γερμανικών πιέσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved