ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Πολύ υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα

Τσακαλώτος: Πολύ υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα

Σε ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μακροπρόθεσμα, αλλά και μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αναφέρθηκε υπουργός Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στο Reuters.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κατά το πρακτορείο ετοιμάζεται να συναντήσει επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και στην Ασία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup τον Ιούνιο καθησύχασε τους επενδυτές. Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «είτε μιλάμε για ένα δεκαετές κρατικό ομόλογο ή για μια άμεση ξένη επένδυση».

«Τους είχα πει ότι όλα τα κομμάτια του πάζλ θα ενωθούν και ενώθηκαν» είπε, αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτή τη φορά θέλω απλά να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα» προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί αποτελεί ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.

«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα και αν υπάρξει σοβαρότητα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές από εδώ και έπειτα, οι οποίες θα προβλέπουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζουν σοβαρά την στρατηγική μας για την ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν όλοι οι όροι για τη βιωσιμότητα» επισήμανε.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr