Με διαδικασίες εξπρές θα αποπέμψουν την Ελλάδα από το ευρώ

Με διαδικασίες εξπρές θα αποπέμψουν την Ελλάδα από το ευρώ

Του Βασίλη Παπαπέτρου

Δραματικές διεργασίες συντελούνται στις Κάννες και στις Βρυξέλλες με φόντο την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα. Σε περίπτωση που δεν ξεδιαλύνει άμεσα το εγχώριο πολιτικό σκηνικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν σοβαρά την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα την παραπομπή της χώρας μας σε δίκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το βασικό ερώτημα που θα απασχολήσει τη δικαστική διαδικασία, εφόσον υλοποιηθούν οι απειλές των Ευρωπαίων εταίρων, θα είναι η αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

Η ιδέα της μεταστροφής των όρων που αφορούν στην παραμονή μιας χώρας στην ΟΝΕ επί το αυστηρότερον ανήκει στην Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανειλημμένα έχει εισηγηθεί την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και παράλληλα την συγκρότηση Ειδικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την παρακολούθηση των απείθαρχων δημοσιονομικά χωρών και την επιβολή ποινών.

Στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο επισημαίνουν ότι η παραπομπή της χώρα μας σε ευρω-δίκη θα είναι «με συνοπτικές διαδικασίες» - σε περίπτωση πάντα που παραμείνει θολό το πολιτικό τοπίο στην Αθήνα και δεν αναδειχθεί «ένας αξιόπιστος, φερέγγυος και σοβαρός πολιτικός...».

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ασκεί αφόρητες πιέσεις προς την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ. Σε ειδική συνεδρίαση που διεξήχθη λίγο νωρίτερα στις Κάννες με αντικείμενο τις δανειακές ροές προς τη χώρα μας ο κ. Ομπάμα επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποδεσμεύοντας ταυτόχρονα τα κεφάλαια της 6ης δόσης του δανείου».