ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. προς την Ελλάδα

ESM: Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. προς την Ελλάδα

Την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με τον επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ να χαιρετίζει την ελληνική πρόοδο, αλλά να απευθύνει και αυστηρές συστάσεις για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κατέβαλε την πέμπτη και τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα 9,5 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας και 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Μετά την εκταμίευση, το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ικανό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για διάστημα περίπου 22 μηνών μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ εγκρίθηκε αρχικά από το διοικητικό συμβούλιο του ESM στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σχετικά με την εκταμίευση τα εξής: «Η τελευταία εκταμίευση και το θετικό συμπέρασμα της τελικής αξιολόγησης στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα προχώρησε πολύ κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος του ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποδίδει καρπούς. Το τελικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στις μεταρρυθμίσεις των δημοσίων εσόδων και επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ πρόσθεσε: «Από το 2012, ο EFSF και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας μεγάλα, άνευ προηγουμένου, ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και να ακολουθήσει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να δημιουργηθεί μια ισχυρή οικονομία που θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Μετά την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η οικονομική στήριξη του ESM προς την Ελλάδα ανήλθε σε 61,9 δισ. ευρώ (από το αρχικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ). Μαζί, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων