Σε ανοδική τροχιά ο τουρισμός

Σε ανοδική τροχιά ο τουρισμός

Aνοδική πορεία σημείωσε και ο μήνας Οκτώβριος για τον ελληνικό τουρισμό δείγμα της δυναμικής της φετινής τουριστικής χρονιάς.

Παρά το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι από τους μήνες που παραδοσιακά μειώνονται οι τουριστικές αφίξεις, τον φετινό δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου οι ελεύσεις αλλοδαπών στα 13 κυριότερα αεροδρόμια της χώρας κατέγραψαν άνοδο 7,16% και διαμορφώθηκαν στις 815.480 σε σχέση με τους 761.016 τουρίστες που ήσαν πέρυσι.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τα 13 κύρια αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις σημειώνουν άνοδο σε ποσοστό 9,57%, κινούμενες πάντα εντός των εκτιμήσεων των εμπλεκομένων με τα τουριστικά πράγματα της χώρας. Σε απόλυτα νούμερα οι ξένοι που επισκέφθηκαν την πατρίδα μας στο δεκάμηνο του 2011 ανήλθαν σε 11.190.701 όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν έλθει 10.213.518 τουρίστες.

Οι τουριστικοί προορισμοί που πρωταγωνιστούν τη φετινή περίοδο στο δεκάμηνο μαρτυρούν πως δεν παρατηρείται καμιά μεταβολή στα ποσοστά με τα οποία κινούνται.

Ρόδος και Κως εξακολουθούν να πρωτοστατούν με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου των αφίξεων.

Η Ρόδος στο δεκάμηνο παρουσίασε αύξηση 22,54% στις αφίξεις και η Κως σημείωσε 22,6%, προσελκύοντας και τα δυο νησιά μαζί πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες εφέτος.

Ευχάριστη έκπληξη εξακολουθεί να είναι και η Θεσσαλονίκη, καθώς στο εξεταζόμενο διάστημα αφίχθησαν 1.017.791 τουρίστες αυξημένοι 11,4% σε σχέση με πέρυσι. Πτωτικά τέλος συνεχίζουν να κινούνται οι αφίξεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, οι οποίες στο δεκάμηνο κινήθηκαν με πτώση 1,63%.

Σχετικά με την τρέχουσα τουριστική περίοδο, οι εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 12% σε σχέση με πέρυσι, με τα χαμόγελα των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας να περισσεύουν. Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με μια αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας.