Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Υπερπλεόνασμα και αύξηση των φορολογικών εσόδων

Newsroom Newsroom

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Υπερπλεόνασμα και αύξηση των φορολογικών εσόδων

Στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο  Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,56% του ΑΕΠ εφέτος θα επιτευχθεί. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 το ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης εμφανίσθηκε αυξημένο κατά 605 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο προϋπολογισμός εφέτος στηρίζεται από τα αυξημένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία είναι υψηλότερα κατά 741 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αλλά και μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 594 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο του 2018, έναντι αύξησης κατά 519 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε σημαντική επίπτωση (1,11 δισ. ευρώ) στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης το 2018.

Αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ ήταν τα φορολογικά έσοδα, οι δαπάνες τόκων μειωμένες κατά 725 εκατ. ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξημένες κατά 931 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη μείωση παρουσίασε το πρωτογενές αποτέλεσμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (-574 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα εμφανίζουν αυξημένα έσοδα κατά 71 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 188 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιωμένο κατά 209 εκατ. σε ετήσια βάση.

Η αύξηση των εσόδων των Νομικών Προσώπων οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 138 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 564 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 325 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το πρωτογενές αποτέλεσμά τους να είναι πλεονασματικό, αυξημένο κατά 236 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 490 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved