Τρόικα: Υπογράψτε για να πάρετε τη δόση

Τρόικα: Υπογράψτε για να πάρετε τη δόση

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε και πιάνει δουλειά. Βασικός στόχος της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση της έκτης δόσης. Στο πλαίσιο αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ξεκολλούν και αρχίζουν ξανά.


Όπως δήλωσε αμέσως μετά την ορκωμοσία πηγή της τρόικας στο πρακτορείο Reuters , οι ελεγκτές της θα βρίσκονται στην Αθήνα για τις νέες διαπραγματεύσεις νωρίς την επόμενη εβδομάδα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν θα δώσουν το πράσινο φώς για την νέα δόση μόνο μετά τις γραπτές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε πως ΔΝΤ και ΕΕ ζητούν τις υπογραφές τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Σαμαρά και επιπλέον του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του επικεφαλής της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου που παρέμεινε στο πόστο του.

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο. Μένει να δούμε ποιες δεσμεύσεις θα ζητήσει η τρόικα ακριβώς και ποια θα είναι η τελική στάση των εμπλεκόμενων…

Τι δηλώνει η Κομισιόν

«H απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο.

Σε ερώτηση για το αν οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ζητούν από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας έγγραφες διαβεβαιώσεις ως προς την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή του νέου προγράμματος, ο Ολιβιέ Μπαγί, που αντικατέστησε τον Αμαντέου Αλταφάζ, απάντησε ότι το αίτημα του Eurogroup παραμένει σε ισχύ και ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, θα πρέπει να δεσμευθούν εγγράφως για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.