ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα - Βλέπει επίτευξη των στόχων

Αναθεωρεί το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα - Βλέπει επίτευξη των στόχων

Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους έως το 2023 παρά τις δυσοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές, προχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που παρουσιάσθηκε σήμερα στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Το ΔΝΤ βελτίωσε εκ νέου τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018, χωρίς να αφήνει γκρίζες ζώνες ή υπαινιγμούς σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάσθηκε από τον Διευθυντή του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, το Ταμείο αναθεωρεί πλέον το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017 από το 3,7% του ΑΕΠ, στο 4,2% του ΑΕΠ υπερδιπλάσιο της εκτίμησης που έκανε προ δωδεκαμήνου, όταν και τοποθετούσε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,7% του ΑΕΠ.

Αλλά και για το εφετινό πλεόνασμα, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του. Συγκεκριμένα, αναμένει πως το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ και όχι στο 2,9% του ΑΕΠ που ανέμενε τον Απρίλιο. Για τα έτη από το 2019 έως το 2022 το Ταμείο εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ , ήτοι θεωρεί πως θα είναι εντός των στόχων που προβλέπει η συμφωνία της Ελλάδος με την ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να βλέπει τον προσθετό δημοσιονομικό χώρο που βλέπει η ελληνική κυβέρνηση.

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2023. Τον Απρίλιο οι αναλυτές του Ταμείου τοποθετούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του εν λόγω έτους. Πλέον αναθεωρούν σημαντικά την εκτίμησή τους και αναμένουν πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Μάλιστα, αυτή η αναθεώρηση γίνεται, ενώ για το ίδιο έτος το Ταμείο αναμένει οριακή ανάπτυξη της Ελλάδος με ρυθμό 1,2%!

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr