ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ για τα ακίνητα του Υπερταμείου: Δεν πωλούνται παραλίες, ναύσταθμοι και αρχαιολογικοί χώροι

ΥΠΟΙΚ για τα ακίνητα του Υπερταμείου: Δεν πωλούνται παραλίες, ναύσταθμοι και αρχαιολογικοί χώροι

Στην αποσαφήνιση πως δεν έχουν περάσει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων τα 10.119 ακίνητα που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018 προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, αποσαφηνίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται την υπουργική απόφαση 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Όπως επίσης αναφέρεται στην υπουργική απόφαση από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, ήτοι:

- Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.

- Ακίνητα που είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.

- Ακίνητα υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

«Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων