Τ. Γκάιτνερ: «Οι Ευρωπαίοι προχωρούν "με αργούς ρυθμούς”»

Τ. Γκάιτνερ: «Οι Ευρωπαίοι προχωρούν "με αργούς ρυθμούς”»

Αργούς χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ, τους ρυθμούς με τους οποίους οι Ευρωπαίοι προχωρούν προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο.

Ο κ. Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίου επιχειρηματικών στελεχών της Wall Street Journal ότι : «Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα» τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες»  

Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με τον ασυνήθιστα ενθαρρυντικό τόνο της προηγούμενης δήλωσής του, ο Τίμοθι Γκάιτνερ απάντησε: «Μην παρερμηνεύετε τις δηλώσεις μου, είμαι απλώς ευγενής...Η κρίση αυτή μας έχει ήδη πλήξει»."Η Ευρώπη είναι απολύτως ικανή να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει", είπε, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί "με μεγάλη προσοχή" την εξέλιξη της κατάστασης στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Τίμοθι Γκάιτνερ επέμεινε στο γεγονός ότι ο στόχος της αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση που τοποθετείται στο 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έφθασε χθες σε νέο ύψος ρεκόρ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ότι, τόσο το ιταλικό, όσο και το ισπανικό κράτος, πρέπει να είναι σε θέση «να τα καταφέρουν».

«Το θέμα είναι εάν οι αγορές δείχνουν αρκετή εμπιστοσύνη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, αναφέροντας ότι θα πιέσουν για «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε επίσης να μην υποτιμάται «η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ της Ευρώπης», παρά την εντύπωση που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες ότι είναι απρόθυμη «να πληρώσει τον λογαριασμό για τα υπερχρεωμένα κράτη» της ευρωζώνης.