Στουρνάρας: Επόμενος στόχος η μείωση των «κόκκινων δανείων» ακόμα και κάτω από το 20%

Newsbomb

Στουρνάρας: Επόμενος στόχος η μείωση των «κόκκινων δανείων» ακόμα και κάτω από το 20%

Η μείωση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αποκατάσταση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών και η διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας είναι οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση του International Center for Monetary and Banking Studies (ICMB) στη Γενεύη.

Απευθύνοντας ομιλία με θέμα «Διδάγματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και προκλήσεις για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα» ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει τεράστια σημασία για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

«Μέχρι σήμερα, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προέρχεται κατά κύριο λόγο από διαγραφές και σε μικρότερο βαθμό από πωλήσεις δανείων. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει επίμονα ένας από τους υψηλότερους στη ζώνη του ευρώ (47,6%). Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, μένει να γίνουν ακόμη πολλά. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει αναθεωρημένους επιχειρησιακούς στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι καλύπτουν το διάστημα μέχρι το 2021. Κατά την προσεχή περίοδο, αυξημένη συμβολή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να έχουν οι πωλήσεις δανείων, οι εισπράξεις δανείων, η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και οι επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, ούτως ώστε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο σύνολο των ανοιγμάτων να υποχωρήσει σε περίπου 20% ή χαμηλότερα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved