Λύση – έκπληξη για την έξοδο από την κρίση

Λύση – έκπληξη για την έξοδο από την κρίση

Έως και πριν από έναν μήνα, η συζήτηση θεωρείτο εντελώς εκτός θέματος και δεν άνοιγε καν.

Σήμερα, ωστόσο, λόγω των συνθηκών, έχει «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται στο τρίγωνο Βρυξελλλών – Βερολίνου - Παρισιού, ενώ τα απόνερα της φτάνουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.

Ο λόγος αφορά στο ενδεχόμενο (αλλά και στη δυνατότητα) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, να κόψει χρήμα εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία έχει ήδη διχάσει τον άξονα Γερμανίας – Γαλλίας με την πρώτη να τάσσεται προς το παρόν αναφανδόν κατά της υιοθέτησής της από το φόβο του πληθωρισμού, που εξελίσσεται σε εμμονή για τους Γερμανούς από τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Αντιθέτως, οι Γάλλοι το συζητούν ανοικτά και είναι έτοιμοι να δουν και όλες τις εναλλακτικές του, εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται σκόπιμο.

Στην Αθήνα, πάλι, μπορεί να συμμετέχουν στο διάλογο που εξελίσσεται στο παρασκήνιο, λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, όμως, οι απόψεις που εκφράζονται παρακολουθούνται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ημιεπισήμως, η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την οριστική λύση – υπό προϋποθέσεις– της πρωτοφανούς κρίσης χρέους  που μαστίζει ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο και την απειλεί με οικονομικό αφανισμό.

Όπως πάντως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες στην ελληνική πρωτεύουσα, «για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να πεισθούν οι Γερμανοί και μετά να αλλάξει η συνθήκη του Μάαστριχτ».

Κάτι που δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο…