ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Πέντε τρόποι για να ζεσταθείτε οικονομικά

Πέντε τρόποι για να ζεσταθείτε οικονομικά

Το κρύο κάνει όλο και πιο… έντονη την παρουσία του και όπως είναι αναμενόμενο, όλοι ψάχνουν τρόπο να ζεσταθούν, χωρίς όμως να «πονέσει» η τσέπη τους.

Η θέρμανση αναμφίβολα είναι το μεγαλύτερο έξοδο για μία οικογένεια, ενώ και οι οικονομικές δυσκολίες που οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουν λειτουργούν επιβαρυντικά. Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου και φέτος, το καθιστά πολυτέλεια που κάποιοι προτιμούν να αποφύγουν.

1

Παρακάτω θα βρείτε τους πέντε οικονομικότερους και επικρατέστερους τρόπους θέρμανσης για να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες, το πορτοφόλι και το νοικοκυριό σας.

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο δείχνει να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού το κόστος του είναι 80% λιγότερο από εκείνο του πετρελαίου. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η εγκατάστασή του κυμαίνεται περίπου στα 1.500 ευρώ.

Σόμπα βιομάζας (Pellet)

Πεντακόσια ευρώ κάτω από την εγκατάσταση του φυσικού αερίου, κοστίζει η αγορά μίας σόμπας βιομάζας, ή αλλιώς Pellet ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3.000 ευρώ. Η αναλογία είναι 2,2 τόνοι pellet για ένα τόνο πετρελαίου. Σε ποσοστά, η εξοικονόμηση ξεκινάει από 40% και φτάνει μέχρι το 60%. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο λέβητα pellet ή τον καυστήρα που μπαίνει και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στον τρόπο καύσης και στην ενέργεια που καταναλώνει αν εξαρχής δεν είναι προσαρμοσμένος για καύση pellet. Επιπλέον, τα μη πιστοποιημένα pellet έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικά.

Θερμοπομποί-Κονβέρτορες

2

Πρόκειται για θερμαντικά σώματα που ζεσταίνουν τον αέρα αμέσως. Λειτουργούν περισσότερο ως μία συμπληρωματική μορφή θέρμανσης και χρησιμοποιούνται για μικρούς χώρους ή δωμάτια. Είναι εύκολοι στη μεταφορά και την τοποθέτηση και έχουν ένα κόστος 100 ευρώ για 8 με 10 τετραγωνικά.

Αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι μία πιο εξελιγμένη μορφή του air condition. Απορροφώντας τη θερμική ενέργεια της ατμόσφαιρας ή της Γης, παράγουν κρύο ή ζεστό νερό, δροσίζοντας ή ζεσταίνοντας αντίστοιχα το χώρο. Το κόστος εγκατάστασης ξεκινάει από 4.000 ευρώ και αγγίζει τα 7.000 ευρώ.

Θερμοσυσσωρευτές

Οι θερμοσυσσωρευτές λειτουργούν ως εξής: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αποθηκεύουν θερμική ενέργεια την οποία διανέμουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μέγεθος και οι δυνατότητες του καθένα διαμορφώνουν και το κόστους. Η τιμή τους μπορεί να ξεκινάει από 250 ευρώ και να φτάνει μέχρι και τα 1.700 ευρώ.