Θολό το τοπίο για το PSI

 Θολό το τοπίο για το PSI

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Χθες ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλλάρα επισήμανε πως είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δις. ευρώ ,ενώ τόνισε επίσης πως σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα του PSI, δεν προβλέπεται αυτή την φορά ευρύ φάσμα επιλογών με τους ομολογιούχους.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προσπάθησε να σώσει κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), είπε, θα έχουν να επιλέξουν από μια σειρά εναλλακτικών.

"Θα κινηθούμε εθελοντικά. Δεν παίρνουμε καμία μονομερή πρωτοβουλία", είπε ο Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή.

"Δεν θα υπάρξει μοντέλο για ελληνικές τράπεζες και ξένες τράπεζες αλλά ενδεχομένως θα υπάρξουν 1, 2, 3 μοντέλα, παραλλαγές και όποιος θέλει θα διαλέξει την παραλλαγή που τον καλύπτει", είπε.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Νταλλάρα με νέες δηλώσεις του την Παρασκευή ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ομολογιούχων.

"Τέλη Νοεμβρίου είναι αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να κινηθούμε όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα", είπε σε ευρωπαϊκό τραπεζικό συνέδριο την Παρασκευή.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική της πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων της στο πλαίσιο του νέου PSI έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Τι δηλώνει η Κομισιόν

Την πεποίθηση ότι η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% (PSI) θα διαρκέσει εβδομάδες, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ.

 Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του επικεφαλής του Διεθνους Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα ότι οι συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων ότι θα φτάσει άμεσα το 70% με 80%, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προδικάσει το αποτέλεσμα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο κ. Νταλάρα είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις. 

 Σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, το PSI είναι μια περίπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλά ενδιαφερόμενα μέρη και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για εβδομάδες. Ανέφερε, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες για το PSI, η Επιτροπή συμμετέχει μόνο με την ιδιότητα του παρατηρητή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τηρούνται όλες οι πτυχές της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.