ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιτότητα 10 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός

Λιτότητα 10 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός

Προϋπολογισμός λιτότητας είναι και αυτός του 2012 , με την χώρα σε ύφεση (2,8%) το 2012 και την ανεργία στα ύψη (εκτιμήσεις για 17,1%).

Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι φέτος θα καταφέρει να εξασφαλίσει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα (δεν υπολογίζονται οι τόκοι σε αυτό), δηλαδή να εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανάει. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό αυτό αναμένεται να είναι οριακό, της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να εξοικονομήσει πόρους 10 δισ. ευρώ , ενώ συνυπολογίζει και στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να μειωθούν οι τόκοι κατά 5 δισ. ευρώ.

H εξοικονόμηση αυτή προέρχεται από την επιβολή πρόσθετων φόρων 3,6 δισ. ευρώ και την περικοπή των δαπανών του δημοσίου κατά 6,4 δις. ευρώ.

Όσον αφορά τους τόκους , αυτοί προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2012 στα 17,9 δισ. ευρώ.

Μετά το «κούρεμα» και την έκδοση των νέων ομολόγων, προβλέπεται να μειωθούν κατά 5,1 δισ. ευρώ και να φτάσουν στα 12,7 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι με το PSI το έλλειμμα για το 2012 θα διαμορφωθεί 5,4% λόγω της σημαντικής μείωσης των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους. Η εκτίμηση αυτή είναι μάλλον πολύ αισιόδοξη, με δεδομένο ότι το έλλειμμα για φέτος θα κλείσει σύμφωνα με το τελικό σχέδιο στο 9%.

Χωρίς το PSI προβλέπεται ότι θα επιμείνει στο επίπεδο του 6,7% του ΑΕΠ κατά το 2012.

Τέλος όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες στο σύνολο τους, τα μεν έσοδα υπολογίζεται να ανέλθουν στα 59,1 δισ. ευρώ και οι δαπάνες σε 72,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του PSI.