ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κιτσάκος στο CNN Greece: «Με απομάκρυναν όταν πρότεινα να μπει σε αναγκαστική διαχείριση η ELFE»

Κιτσάκος στο CNN Greece: «Με απομάκρυναν όταν πρότεινα να μπει σε αναγκαστική διαχείριση η ELFE»

Ο Θόδωρος Κιτσάκος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι τη διετία 2016-2017 δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να περιορίσει τα χρέη της ELFE ΑΒΕΕ, του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ, αρνείται να καταστεί ο «βολικός ένοχος» και να πάρει στις πλάτες του τις ευθύνες άλλων.

Σε συνομιλία που είχε με το CNN Greece, ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε πως ήταν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι που καθυστερούσαν διαρκώς τις αποφάσεις για τη λήψη ρηξικέλευθων μέτρων σε βάρος του Λαυρεντιάδη και υπονόησε πως την ίδια πρακτική εξακολουθούν να ακολουθούν και σήμερα.

Για να το τεκμηριώσει αυτό ο κ. Κιτσάκος έθεσε ένα σοβαρό επιχείρημα υπό τη μορφή ερώτησης. «Γιατί η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για να τεθεί υπό αναγκαστική διαχείριση η ELFE;».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως είχε κάνει τη σχετική εισήγηση ήδη από το Μάιο του 2017 και πως αμέσως μετά την εισήγηση αυτή περιήλθε σε δυσμένεια και τελικά απομακρύνθηκε από τη ΔΕΠΑ.

Η αναγκαστική διαχείριση

Για όσους δεν το γνωρίζουν η αναγκαστική διαχείριση επιβάλλεται σε μία επιχείρηση με στόχο να ικανοποιηθούν άμεσα οι υποχρεώσεις που έχει προς τους πιστωτές της. Το «φέσι» των 126 εκατ. ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ δικαιολογεί πλήρως την υπαγωγή της σε αναγκαστική διαχείριση.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η αναγκαστική διαχείριση επιβάλλεται ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης του οφειλέτη (η Καβάλα στην περίπτωση της ELFE), εφόσον το ζητήσει δανειστής της επιχείρησης που διαθέτει επιταγές του οφειλέτη.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ορίζει πως με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που διατάζει την αναγκαστική διαχείριση διορίζεται συνάμα και διαχειριστής της επιχείρησης. Κατά το νόμο διαχειριστής μπορεί να διοριστεί και ένας από τους δανειστές. Δηλαδή, εάν το επιθυμούσε, θα μπορούσε ακόμη και η ίδια η ΔΕΠΑ να αναλάβει τη διαχείριση της ELFE.

Και αυτό θα ήταν μια πρόσθετη διασφάλιση για το προσωπικό της βιομηχανίας λιπασμάτων που έχει καταγγείλει επανειλημμένα αντεργατικές μεθοδεύσεις και έκνομες ενέργειες από την πλευρά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με το νόμο, ο διαχειριστής ενεργεί όλες τις πράξεις που είναι ενδεδειγμένες για την τακτική και επωφελή οικονομική εκμετάλλευση της επιχείρησης και οφείλει να διατηρεί την επιχείρηση σε καλή κατάσταση και να αποφεύγει πράξεις που βλάπτουν την οικονομική της υπόσταση.

Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη αναγκαστική διαχείριση της ELFE δεν θα ήταν παντοτινή. Θα έπαυε με τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εφόσον η ELFE μείωνε τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ σε επίπεδο που θα θεωρούνταν ικανοποιητικό.

Τα «καρφιά» Κιτσάκου

Αυτή τη διασφαλιστική ενέργεια των συμφερόντων της ΔΕΠΑ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, δεν την εξέτασε ούτε κατά τη διάρκεια της θητείας του Θόδωρου Κιτσάκου στο «τιμόνι» της ELFE, ούτε μετά, όταν και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ανέλαβε ο Δημήτρης Τζώρτζης. Ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος αφήνει να εννοηθεί πως δεν πρόκειται για παράλειψη.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr