ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Δανεισμός 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Δανεισμός 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών , στο πλάνο εξόδου στις αγορές, αλλά ακόμη και στις σχέσεις του με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για την έξοδο στις αγορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στόχος είναι εφέτος να αντληθούν λίγο περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε πως το ότι υπάρχει ένα ταμειακό μαξιλάρι ύψους 25 δισ. ευρώ, κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για το χρόνο εξόδου.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ. ευρώ και χάρη σε αυτό είμαστε σε θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές», είπε και τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να βάλει «όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές».

«Την πάτησαν με τις συντάξεις προβλέποντας ότι θα κοπούν, αφού κάηκαν στο χυλό ας φυσήξουν το γιαούρτι», είπε σχετικά και αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα θα αγοράσουμε το χρέος στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ, ή λίγο από τα δύο.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια ξεκαθάρισε πως το υπουργείο εργάζεται επάνω στο ιταλικό μοντέλο. «Δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων», είπε σχετικά. Ο ίδιος ανέφερε πως η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το γεγονός πως αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων.

Σε ότι αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε πως το επίπεδο της συνεργασίας δεν είναι το επιθυμητό και άφησε και αιχμές για τις δημοσιες τοποθετήσεις του κεντρικού τραπεζίτη. «Έχουμε διαφωνίες στην πολιτική με τον κ. Στουρνάρα και της ομάδας του. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα υπήρχαν διαφωνίες. Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του», είπε σχετικά.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr