ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
Το νέο κυβερνητικό σχήμα του Αλέξη Τσίπρα

Ανασχηματισμός: Αλλαγές στην κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/02) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο ανασχηματισμός στο υπουργικό σχήμα, με βασική αλλαγή, την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για το Δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το Δήμο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας τα νέα πρόσωπα.

Αυτές είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης

Τέλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Μόναχο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Άγγελος Τόλκας: Αυτός είναι ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας γεννήθηκε στη Νάουσα το 1976.

Ποιος είναι ο Άγγελος Τόλκας

Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου στο Δ.Π.Θ.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το Εμπορικό Σήμα, την Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας και την Κρατική Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Από το 1997 υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος και διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής ΑΠΘ καθώς και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί τρία χρόνια Πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE), με παρουσία σε συνέδρια και σεμινάρια στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τα Σκόπια, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά.

Συμμετείχε στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 και ως νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο νομαρχιακό συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ενώ στις 3 Αυγούστου του 2011 ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας.

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Ελευθερία Χατζηγεωργίου: Αυτή είναι η νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Γεννήθηκε στη Νεάπολη το 1979. Τελείωσε το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νεάπολης και εν συνεχεία σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ.

Ποια είναι η Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Σήμερα κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας στο ΕΑΠ.

Συμμετείχε στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και έχει πάρει μέρος σε διεθνείς κινητοποιήσεις και συνέδρια στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Δραστηριοποιείται σε διάφορες δομές στον τομέα της αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς, τη σίτιση, τη συλλογή τροφίμων και την ενισχυτική διδασκαλία όπως στο Κοινωνικό φροντιστήριο και την Ετεροτοπία.

Έχει διατελέσει Γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της Νεολαίας Συνασπισμού, καθώς και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Οργάνωσης.

Στο 5ο και το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και το 2013 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως ωρομίσθια καθηγήτρια Γαλλικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου ήταν μέχρι σήμεραδιευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Θάνος Μωραΐτης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Μεταφορών

Νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη θέση του Νίκου Μαυραγάνη, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης.

Ποιος είναι ο Θάνος Μωραΐτης

Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης για να εξελιχθεί σε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος μεγάλων διαφημιστικών Εταιρειών. Μέχρι το 2004 (οπότε και εκλέγεται Βουλευτής) είχε δική του διαφημιστική εταιρεία.

Ο Θάνος Μωραΐτης δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια. Το 1994 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, ο νεότερος στη χώρα. Το 2000 εκλέγεται Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκλέγεται βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανελλιπώς από το 2004. Το 2008 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το 2013.

Το 2009 ορίζεται υφυπουργός Περιβάλλοντος και το 2011 υφυπουργός Ανάπτυξης αρχικά στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και συνέχεια στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Το Ιανουάριο του 2015 στέκεται στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και προσχωρεί στο ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Συμμετείχε στο Κίνημα Αλλαγής μέχρι το τέλος του 2018 οπότε και με επιστολή του ανακοίνωσε πως αποχωρεί.

Είναι παντρεμένος με τη Μίνα Γρανιτσιώτη και έχουν δυο παιδιά.

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Κωνσταντίνος Μπάρκας: Αυτός είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας


Υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίστηκε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Μπάρκας

Ο κ. Μπάρκας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας το 1981. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αυγή» και σπούδασε βιογραφία στην Αθήνα και Γεωπονική στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Διετέλεσε Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Σωφρονιστικού Συστήματος.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε και στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τους αγώνες των ανέργων και των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία. Υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες. Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Πρέβεζας.

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα η Σία Αναγνωστοπούλου

Η Σία Αναγνωστοπούλου εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 17 Ιουλίου κατά τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε ορίστηκε Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών.

Ποια είναι η Σία Αναγνωστοπούλου

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 επανεκλέγεται βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, ορίζεται Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο».

Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.

Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αναλυτικά το νέο υπουργικό σχήμα

Το νέο υπουργικό σχήμα, όπως διαμορφώθηκε μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης

Υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Υφυπουργός αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη

Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργός Γιάννης Δραγασάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας

Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός Νίκος Παππάς

Υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Παναγιώτης Ρήγας

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Κωνσταντίνος Φωτάκης

Υφυπουργός Μερόπη Τζούφη

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου

Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου

Υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος

Υφυπουργός Κωνσταντίνος Μπάρκας

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Σία Αναγνωστοπούλου

Υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων Μάρκος Μπόλαρης

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς-Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός Μιχάλης Καλογήρου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Γιώργος Χουλιαράκης

Υφυπουργός αρμόδια για τη Δημόσια Περιουσία Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό Γιώργος Βασιλειάδης

Υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για το Περιβάλλον Σωκράτης Φάμελος

Υφυπουργός Γιώργος Δημαράς

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός Δημήτρης Βίτσας

Υφυπουργός Άγγελος Τόλκας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός Φώτης Κουβέλης

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Νησιωτική Πολιτική Νεκτάριος Σαντορινιός

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης

Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης

Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη

Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Δημήτρης Λιάκος

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή με την ημερομηνία των εκλογών: Το σχέδιο του Τσίπρα

Πανικός στα Χανιά: Οδηγούσαν όταν ξαφνικά αντίκρισαν αυτές τις σοκαριστικές εικόνες! (pics)

Σχετικές ειδήσεις