ΟΟΣΑ: Στο 6,1% η ύφεση, στο 9% το έλλειμμα για το 2011

ΟΟΣΑ: Στο 6,1% η ύφεση, στο 9% το έλλειμμα για το 2011

«Μαύρες» είναι οι προβλέψεις που κάνει ο ΟΟΣΑ για το 2011 και για τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθούν τελικά η ύφεση και το έλλειμμα για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση του που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 6,1% φέτος, έναντι εκτίμησης για ύφεση 5,5% σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τους διεθνείς δανειστές, και με ρυθμό 3% το 2012 πριν επιστρέψει σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013.

Η χώρα διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο ύφεσης και ο ΟΟΣΑ είπε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα επεκταθεί κατά 0,5% το 2013, τονίζοντας την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη.

"Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές, οι οποίοι τείνουν να είναι πτωτικοί", ανέφερε η έκθεση του ΟΟΣΑ.

"Η όποια χαλάρωση των αρχών όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα ενέτεινε τον κίνδυνο χρεωκοπίας", πρόσθεσε.

Αν εξαιρεθούν τα οφέλη από την προτεινόμενη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, o ΟΟΣΑ αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 9% του ΑΕΠ φέτος, στο 7% το 2012 και στο 5,3% το 2013.

"Η μεγάλη προσαρμογή που απαιτείται για να αντιστραφεί η αύξηση του ποσοστού του χρέους προς ΑΕΠ δεν αφήνει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ελλάδα", ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Παράλληλα επισημαίνει μάλιστα ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην περικοπή των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων.

"Χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη", ανέφερε η έκθεση.