Ολι Ρεν : Συστημική η κρίση στην ευρωζώνη

Ολι Ρεν : Συστημική η κρίση στην ευρωζώνη

Το γεγονός ότι η κρίση ξεκίνησε  από την Ελλάδα και επεκτάθηκε στις υπόλοιπες χώρες, επεσήμανε  σήμερα  ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, παραδεχόμενος τη συστημική διάστασή της


Ο κ. Ρεν μίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με Έλληνες περιφερειάρχες και γενικούς γραμματείς Περιφερειών. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι  ευκαιρίες που προσφέρονται στις Περιφέρειες μέσω άντλησης κοινοτικών κονδυλίων ενώ η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Ο  Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στη συστημική διάσταση της κρίσης και έκανε λόγο για φαινόμενο μεταδοτικό.

Φυσικά δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της και χαρακτήρισε σημαντική την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανταγωνιστικότητάς της.

Κατ επέκταση συμπέρανε πως  είναι απαραίτητη,  η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με το αυριανό Eurogroup ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Διευκρίνισε ακόμη πως η κρίση στην ευρωζώνη έχει δύο διαστάσεις: αυτή που πλήττει μεμονωμένες χώρες και αυτή που έχει ευρύτερες διαστάσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες περιφερειάρχες ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Κομισιόν επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις Περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που όπως εκτιμούν αναλυτές  δεν έχει επιτευχθεί με τις ώς τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν ακόμη  με τον αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Γιοχάνες Χαν.