ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «καυτός» Μάιος: Οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά, τα ισοδύναμα μέτρα και οι εκλογές

Έρχεται «καυτός» Μάιος: Οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά, τα ισοδύναμα μέτρα και οι εκλογές

Ο Μάιος θα είναι ένας «καυτός» πολιτικά μήνας όχι μόνο λόγω των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και λόγω του περιεχομένου της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης των θεσμών.

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατά χαμηλά το θέμα, το Μάιο θα πρέπει να παρουσιάσει στους θεσμούς το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-2023, το οποίο θα εμπεριέχει τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα αντισταθμίσουν το βάρος από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες η Πολιτεία θα καλείται να επιστρέψει αναδρομικά σε συνταξιούχους και υπαλλήλους του Δημοσίου.

Και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα θα είναι πολιτικά «τοξικά» για την κυβέρνηση. Οι θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στο οικονομικό επιτελείο πως σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, είτε στο ασφαλιστικό, είτε στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες «εντός του ίδιου τομέα πολιτικής», δηλαδή με εξοικονομήσεις σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr