ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πώς και γιατί «εκτροχιάστηκε» η ελληνική κρίση χρέους

ΔΝΤ: Πώς και γιατί «εκτροχιάστηκε» η ελληνική κρίση χρέους

Το πως η προβληματική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και ειδικά η κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στην επιδείνωση της ελληνικής κρίσης χρέους και στη διάχυσή των προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί από την ανευθυνότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και την πλημμελή εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, αναλύει έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση παρατίθενται μια σειρά από δεδομένα που οδήγησαν την Ελλάδα εκτός αγορών και επισημαίνονται οι ευθύνες τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων, όσο και των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, αλλά και η ελλιπής δομή του Ευρωσυστήματος που είχε ως αποτέλεσμα η παρέμβαση της ΕΚΤ να καθυστερήσει, κάτι που όπως τονίζεται διόγκωσε τα προβλήματα.

Με απλά λόγια η έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζει πως υπό το πρίσμα της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί εύκολα να εξηγηθεί το γιατί τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, όπως η Ελλάδα οδήγησαν σε κρίση, αλλά τα υψηλά ελλείμματα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν την ίδια επίπτωση. Όπως εξηγείται στην έκθεση, η κρίσιμη διαφορά είναι ότι οι χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ δεν είχαν τη δική τους κεντρική τράπεζα «διαθέσιμη». Καθώς τα ξένα κεφάλαια έφευγαν και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονταν, δεν υπήρξε παρέμβαση της ΕΚΤ για να μειώσει το κόστος χρήματος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr