ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Παίρνουν τον έλεγχο οι Δήμοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Airbnb: Παίρνουν τον έλεγχο οι Δήμοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Tο κυνήγι για καλές αποδόσεις που υπόσχονται οι βραχυπρόθεσµες ενοικιάσεις κατοικιών µέσω Airbnb έχει µετατρέψει σε τουριστικά γκέτο ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Οι Δήμοι σε δημοφιλείς προορισμούς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα όσον αφορά τον τομέα της κατοικίας και της στέγασης θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες.

Η ώθηση που έδωσαν στη στεγαστική κρίση οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης είχε ως παράλληλη αρνητική επίπτωση την αδυναμία εύρεσης ενοικίασης κατοικίας για πολλούς Έλληνες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο κλάδος των ξενοδόχων αισθάνεται «πολιορκούμενος» από τα διαμερίσματα Airbnb.

Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που συζητούνται αναφορικά με τις ρυθμίσεις στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκτός από την εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων στο οποίο πάνω από 51.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 τα σπίτια που διαθέτουν προς μίσθωση σε τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες.

Το θέμα των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκπρόσωποι του κλάδου, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, ο οποίος προσφέρει υποστήριξη στα μέλη του που ασχολούνται με την διαχείριση ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, τέθηκε επί τάπητος το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ειδικά σε σχέση με τον αντίκτυπο στον τομέα της στέγασης και της κατοικίας. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει κανένα μέτρο χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει ζητήσει και την άποψη των ιδιοκτητών που ασχολούνται με την εν λόγω δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αιφνιδιασμό».

Πέραν του κ. Καρίμαλη, συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης και μέλος Πoλιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ και Παναγιώτης Αρανίτης από το τμήμα Τουρισμού του κόμματος.

Εκτός από τις φορολογικές ρυθμίσεις, επί τάπητος τέθηκε και το δικαίωμα μέτρων περιορισμού τοπικά στους Δήμους οι οποίοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ζητήματα στέγασης. Ενδεικτικά στους δήμους που συζητήθηκαν ήταν τα τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ρέθυμνο, προορισμούς όπου έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες δημόσιοι λειτουργοί, καθηγητές, δάσκαλοι αλλά και φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ιδιαίτερα προς το τέλος της θερινής σεζόν. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, «ακόμη και πρίν από την οριστική απόφαση, θα γίνεται μια μελέτη με στοιχεία κοινά αποδεκτά και προτάσεις που θα εξετάζονται κατά περίπτωση».

Το θέμα του Airbnb σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στους προορισμούς της Σαντορίνης, της Μυκόνου, των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Ρόδου είχε θέσει ο πρόεδρος του ΕΟΤ και στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να δαιμονοποιείται η βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία ήταν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο του τουρισμού της Αθήνας. Ο ίδιος είχε τοποθετήσει το ποσοστό των κατοικιών που μισθώνονται βραχυχρόνια στο 5,5% περίπου επί του συνόλου, ήτοι κοντά στις 90.000 σε ένα εκτιμώμενο σύνολο 1,6 εκατ. ενοικιαζομένων κατοικιών.

Διαβάστε επίσης: 120 δόσεις: Αυτές είναι οι «παγίδες» - Ποιοι χάνουν τη ρύθμιση

«Βρέχει» χιλιάδες ευρώ τις επόμενες μέρες - Πόσα λεφτά θα πάρετε

Σχετικές ειδήσεις