ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτική έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση ELFE - ΔΕΠΑ

Αποκαλυπτική έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση ELFE - ΔΕΠΑ

«Κατά τη διυπουργική σύσκεψη, στις 17 Δεκεμβρίου 2015, μου κατέστη σαφές ότι η διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ELFE SA λόγω διακοπής της παροχής φυσικού αερίου δεν ήταν επιθυμητή εξέλιξη, καθώς θα οδηγούσε στην ανεργία μεγάλο αριθμό εργαζομένων… Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ ενημερώνονταν κάθε μήνα περί της εξέλιξης της οφειλής της ELFE, ενώ το εποπτεύον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εβδομαδιαία βάση».

Σήμερα τα «Νέα» αποκαλύπτουν το 22σέλιδο έγγραφο παροχής εξηγήσεων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου που συντάχθηκε στις 24 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας για τις συναλλαγές της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου με την εταιρεία ΕLFE SA φωσφορικών λιπασμάτων, που ανήκει στον Όμιλο Λαυρεντιάδη.

Σε μια υπόθεση στην οποία αναδεικνύονται οι παρασκηνιακές επιλογές σημαντικών στελεχών της κυβέρνησης που φαίνεται να βοήθησαν την ELFE είτε με απευθείας τρόπο, είτε και με τις επισκέψεις στη ΔΕΠΑ του «μυστικοσυμβούλου» του Μαξίμου, Μανώλη Πετσίτη, αλλά και κύπριων δικηγόρων. Πρόκειται για τους ίδιους νομικούς που είχαν επαφές με κυβερνητικά στελέχη αλλά κι εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα Λαυρεντιάδη.

Στις έγγραφες εξηγήσεις του Κιτσάκου αλλά και στον φάκελο που σχημάτισε η Οικονομική αστυνομία καταγράφεται η πλήρης ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών για τον τρόπο που διογκώθηκε ανεμπόδιστα το χρέος της εταιρείας ELFE SA προς τη δημόσια εταιρεία. Επιπλέον, από στελέχη της ΔΕΠΑ που κατέθεσαν στην εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει αναλυτική και… γλαφυρή περιγραφή των μεθοδεύσεων της ELFE με τη χρήση οφσόρ εταιρειών για να «παραπλανηθούν» οι υπεύθυνοι της ΔΕΠΑ.

Ως εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών εμφανίζονται δικηγόροι που επισκέπτονταν το Μαξίμου, ήταν συνταξιδιώτες του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, είχαν ως φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα από το 2014 τον Μανώλη Πετσίτη, ενώ κάποιοι από αυτούς φαίνεται να τον φιλοξενούν τους τελευταίους μήνες στη Λάρνακα της Κύπρου για να αποφύγει την πίεση από τα ΜΜΕ.

Είναι ενδεικτική η ένορκη βεβαίωση που συνέταξε στις 2 Μαΐου 2018 ένας 56χρονος υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΔΕΠΑ ο οποίος είναι συντονιστής διευθυντής δραστηριοτήτων, διεθνούς εμπορίας, χαρτοφυλακίου και προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ, που ήταν ο κύριος διαπραγματευτής με την ELFE SA. Κι ο οποίος αναφέρεται σε εικονικές - παραπλανητικές επαφές και σε προσχηματικές συζητήσεις με επίκληση αποπληρωμή χρεών μέσω πώλησης ακινήτων.

Όπως σημειώνει, «από 75 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2015 το χρέος όταν ξεκίνησαν οι “διαπραγματεύσεις” για την υποτιθέμενη μεταβίβαση ακινήτων και την αποπληρωμή των χρεών, τον Ιούλιο του 2017 η οφειλή είχε εκτοξευτεί σε 106 εκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκε δηλαδή κατά 30 εκατομμύρια ευρύ σε δύο μόλις χρόνια.

Αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν ότι όσο χρόνο οι εκπρόσωποι της ELFE υποτίθεται ότι διαπραγματεύονταν με τη ΔΕΠΑ και πρότειναν ακίνητα προς μεταβίβαση και παρουσίαζαν εκτιμήσεις της αξίας τους και σχέδια αναδιάρθρωσης, δημιουργήθηκαν εταιρείες νεοπαγείς, χωρίς καμιά προηγούμενη δραστηριότητα, κυπριακής κατά κανόνα προέλευσης, οι οποίες ανέλαβαν τη δραστηριότητα της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, αποξενώνοντας την τελευταία από την παραγωγική δραστηριότητα και καθιστώντας την εταιρεία, κυριολεκτικά, κουφάρι.

Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC, CENTROFARO και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, ενώ μια κυπριακή εταιρεία, η BFS, με πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τις διοικήσεις των υπολοίπων, έκανε κι αυτή την εμφάνισή της έχοντας μηδενική προηγούμενη δραστηριότητα και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ. Παρά ταύτα, ανέλαβε για λογαριασμό της ELFE χρέη κοντά στο 1.000.000 ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών αυτών που δημιουργήθηκαν για να συναλλάσσονται με την ELFE έχουν διακινηθεί εκατομμύρια ευρώ».

Όμως, όχι μάλλον συμπτωματικά, σε ό,τι συνέβαινε με τις «νεοπαγείς εταιρείες» στις οποίες αναφερόταν πριν από έναν χρόνο το διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΠΑ εντοπίζεται εμπλοκή από ανθρώπους που είχαν έμμεση ή άμεση ανάμειξη με το Μαξίμου.

Πηγή: Cnn.gr