ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογικές υποσχέσεις για καταβολή 13ης σύνταξης το 2020

Προεκλογικές υποσχέσεις για καταβολή 13ης σύνταξης το 2020

Σενάρια καταβολής 13ης σύνταξης το 2020 αρχίζουν να διακινούν στην κυβέρνηση, μετά το άδοξο τέλος των διαρροών για καταβολή δώρου Πάσχα, ενώ με αφορμή τις αυριανές ανακοινώσεις της Eurostat αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας στην Κομισιόν, αναμένεται να στηθεί ένα νέο γαϊτανάκι προεκλογικών υποσχέσεων.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ανακίνησε για μία ακόμα φορά το θέμα των παροχών με δηλώσεις του (στον Ant1), λέγοντας αυτή τη φορά σχετικά με τη 13η σύνταξη πως «θα είναι μια πάγια ρύθμιση αλλά όχι φέτος, ενδεχομένως μέσα στο 2020». Αυτή τη φορά με πιο προσεκτικές διατυπώσεις είπε πως «ο προγραμματισμός της νομοθέτησης δεν γίνεται από τους υπουργούς, γίνεται από τον πρωθυπουργό».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2019, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για ένα νέο στόρι υποσχέσεων μόνιμων ελαφρύνσεων την ερχόμενη τριετία.

Αύριο η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προδιαγράψει αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες του 2018 αναλώθηκαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ή παραπάνω από 1% του ΑΕΠ για την καταβολή αναδρομικών ειδικών μισθολογίων και κοινωνικού μερίσματος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr