ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Τι προβλέπει, ποιους αφορά - Οι νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης

120 δόσεις: Τι προβλέπει, ποιους αφορά - Οι νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης

Τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

Αναφερόμενη στα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης για την εφορία η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως η δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις, θα δίνεται με βάση τη φορολογική δυνατότητα των πολιτών.

Όπως ανέφερε, στη ρύθμιση θα ενταχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018. Επιλέξιμα θα είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα. Δυνατότητα για αποπληρωμή των χρεών σε 120 δόσεις θα έχουν όσο διαθέτουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα θα υπάρχει ένας συντελεστής που θα προσαρμόζεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι οι 18 και ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Η εφάπαξ πληρωμή της οφειλής θα οδηγεί σε απαλλαγή των προσαυξήσεων κατά 100%. Εάν ο οφειλέτης επιλέξει λιγότερες δόσεις, τότε θα μπορεί να επέλθει μείωση των προσαυξήσεων έως 95%.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανάτσιου εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί εντός της εβδομάδος η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα θα ενεργοποιηθεί στις 14 Μαΐου και για τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου.

Όπως διευκρίνισε, για τακτικές οφειλές π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ θα δίνεται στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα ρύθμισε σε 18 δόσεις. Για οφειλές από έκτακτη αιτία οι δόσεις θα φθάνουν ακόμη και τις 30. Η ρύθμιση θα ισχύει για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών των νομικών προσώπων που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31/12/2018.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση, ενώ με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλεται η επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019.

Οι 120 δόσεις στα ταμεία

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπονται εισοδηματικοί ή περιουσιακοί περιορισμοί και πως αφορά στο σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.

Όπως ξεκαθάρισε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Πτήση - θρίλερ για τον Προκόπη Παυλόπουλο: Αναγκαστική προσγείωση για το αεροπλάνο που τον μετέφερε

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις - Τα κριτήρια, τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων