Ρέγκλινγκ: Χάνεται πιθανότατα ο στόχος για το πλεόνασμα λόγω των παροχών - Εμπλοκή με αποπληρωμή ΔΝΤ

Newsroom Newsroom

Ρέγκλινγκ: Χάνεται πιθανότατα ο στόχος για το πλεόνασμα λόγω των παροχών - Εμπλοκή με αποπληρωμή ΔΝΤ

Την ανησυχία του Eurogroup για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, αλλά κυρίως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου. 

Ειδικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν μάσησε τα λόγια του, τονίζοντας πως οι παροχές πιθανότατα οδηγούν την Ελλάδα εκτός του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μην δοθούν από κάποια κράτη μέλη του EFSF και του ESM οι εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Αρχικά ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο απεκάλυψε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε την Ελλάδα για το πακέτο μέτρων , προσθέτοντας πως αυτό βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

«Περιμένουμε την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σκοπεύουμε να συζητήσουμε για αυτό τον Ιούνιο στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Χρειάζεται αξιοπιστία και τήρηση των δεσμεύσεων, από όλες τις χώρες και από την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στην πορεία ανάκαμψης των προηγούμενων ετών και να εμπεδώσει αίσθημα εμπιστοσύνης στους επενδυτές».

Ωστόσο, λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως οι παροχές που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση οδηγούν σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις.

«Ανησυχούμε γι’ αυτό. Δεν έχουμε μια πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική μας πρόβλεψη υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση», ανέφερε σχετικά.

Αλλά δεν στάθηκε σε αυτό και υπογράμμισε πως η σύνθεση του πακέτου μέτρων είναι προβληματική. «Τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα», είπε.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα άλλαξε μονομερώς του δημοσιονομικούς κανόνες είπε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Συγκεκριμένα απάντησε τα εξής: «Η χώρα διατηρεί στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβητήθηκε ο στόχος για εφέτος. Γνωρίζετε ότι για το 2020 η Ελλάδα προτείνει μια χρήση του ταμειακού αποθέματος για να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης

13η Σύνταξη: Αυτά είναι τα ποσά που θα μπουν στις τσέπες σας - «Ψαλίδι» έως και 35%

Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου - Έρχεται θερμή εισβολή (vid)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved