Σκοπιανό - Πρεσάρισμα Ζάεφ σε Τσίπρα - Καμμένο για Πρέσπες: «Τους έχω εμπιστοσύνη»

Παρέμβαση μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα…

Τσίπρας για δηλώσεις Καμμένου: «Δεν είδα, δεν άκουσα - Όλα καλά»

Αλέξης Τσίπρας | Πάνος Καμμένος: Με μια…

Έλληνες στρατιωτικοί: Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ – Ποιοι θα υποστούν συνέπειες

Λάθη, παραλείψεις, κακοί χειρισμοί – Τι συνέβη…

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 η επιμνημόσυνη δέηση για την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη

Ανδρέας Μπόμης: Την Κυριακή 16/12/2018 θα τελεστεί…

Παρέμβαση Καραμανλή στο συνέδριο της ΝΔ – Τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το φετινό συνέδριο…

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος και Ιράν

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος και Ιράν

Υπογράφηκε την Τρίτη, 3 Μαΐου 2016 στην Τεχεράνη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Ελλάδος, εκπροσωπούμενης δια του προέδρου της καθηγητού Χ. Γκότση και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς του Ιράν, εκπροσωπουμένης δια του προέδρου της Δρ. M. Fetanat.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας προετοιμαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων σε θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης σχέσεων των δύο κεφαλαιαγορών. Με τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών στην ανταλλαγή εμπιστευτικών εποπτικών πληροφοριών, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων, ανοίγει πλέον ο δρόμος για άμεσες συνεργασίες μεταξύ των χρηματιστηρίων των δύο χωρών και αύξηση της αναγνωρισιμότητας των δύο αγορών.

Η αγορά του Ιράν είναι ίσως η σημαντικότερη της ευρύτερης περιοχής, με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Διαθέτει κεφάλαια προς αξιοποίηση, και συνεπώς μπορεί να αποτελέσει πηγή ενδιαφέροντος για επενδύσεις όχι μόνο σε κινητές αξίες, αλλά και για άμεσες επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα.

Συμφωνήθηκε η συνέχιση των επαφών, ώστε να εντοπισθούν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ενδεικτικά η εισαγωγή ETFs στα δυο χρηματιστήρια, η ευχερής πρόσβαση μεταξύ των δυο αγορών μέσω χρήσης της υπάρχουσας από την ΕΧΑΕ τεχνολογίας, η δυνατότητα για έκδοση ADRs και τέλος η εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να είναι εφικτή η παράλληλη εισαγωγή (dual listing) εταιριών από τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Ελλάδος δήλωσε ότι «Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για τις δυο φίλες χώρες είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων στον χρηματιστηριακό τομέα. Το Ιράν είναι μια χώρα που μας ενδιαφέρει παρά πολύ.

Για την φίλη χώρα ανοίγει μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η ελληνική κεφαλαιαγορά θα έχει συμμετοχή, ταυτόχρονα με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν δείξει σφοδρό ενδιαφέρον για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά, όπως είναι αυτή του Ιράν».

Ο Πρόεδρος της SEO, με την ευκαιρία της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, δήλωσε ότι αποτελεί σημαντική επιλογή για την ιρανική κεφαλαιαγορά η συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπει δε σε περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνσή της. «Τα περιθώρια είναι μεγάλα και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Fetanat.