ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Όλη η αλήθεια για τους αφυγραντήρες: Πώς λειτουργούν και πόσο συμφέρουν

Όλη η αλήθεια για τους αφυγραντήρες: Πώς λειτουργούν και πόσο συμφέρουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κρίση της τελευταίας δεκαετίας και η ολοένα αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχουν στρέψει πολλά νοικοκυριά στην επιλογή εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης.

Πράγματι, σε σύγκριση με τις επιλογές στις οποίες συνήθιζαν να βασίζονται στο παρελθόν, οι Έλληνες σήμερα αναζητούν τις πλέον αποτελεσματικές και συμφέρουσες λύσεις σε ό,τι αφορά στη ζεστασιά του σπιτιού τους και την απόδοση της θέρμανσης στον χώρο τους.

Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία έτη γίνεται μεγάλος λόγος για τους αφυγραντήρες. Χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά εξοπλίζονται με τις εν λόγω συσκευές. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για τους αφυγραντήρες; Άραγε, πώς λειτουργούν και πόσο συμφέρουν; Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών και τη θερμοκρασία να «πέφτει» μέρα με τη μέρα- το σίγουρο είναι πως αξίζει να εστιάσουμε στη συγκεκριμένη λύση θέρμανσης. Η ζεστασιά του σπιτιού είναι αναμφίβολα ένα θέμα που μας «καίει» και σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.

Προστασία της υγεία μας

Όπως η ίδια η ονομασία της συσκευής αποκαλύπτει, η βασική χρήση ενός αφυγραντήρα είναι η αφαίρεση της υγρασίας από έναν χώρο. Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος που όλο και περισσότερα νοικοκυριά στρέφονται στις συσκευές αυτές κατά τη διάρκεια του Χειμώνα;

Το πρώτο και βασικό στοιχείο αφορά στην υγεία μας αφού -μεταξύ άλλων- η υγρασία μπορεί να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την αναπνευστική μας λειτουργία. Πράγματι, όταν τα ποσοστά υγρασίας σε ένα σπίτι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων που προκαλούν αλλεργίες και δυσκολία στην αναπνοή. Όταν δε τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν το 70%, τότε ευνοείται η ανάπτυξη της μούχλας, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν σε ένα σπίτι υπάρχουν παιδιά και άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα ή αρθριτικά.

Ένας αποτελεσματικός και σύγχρονος αφυγραντήρας, λοιπόν, αποτελεί μια οικονομική λύση για να δημιουργήσουμε άνετες συνθήκες στον χώρο μας και ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και την οικογένειά μας.

01

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

Ο δεύτερος, όμως, λόγος που καθιστά τους αφυγραντήρες ιδιαίτερα δημοφιλείς -και τον οποίο πολλοί δεν γνωρίζουν- σχετίζεται με το γεγονός ότι αποτελούν μια οικονομική λύση και μια εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσουμε στο σπίτι μας ιδανικές συνθήκες για την καλύτερη απόδοση της θέρμανσης.

Πράγματι, μια συσκευή αφύγρανσης μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Πώς και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι όταν δεν υπάρχει υγρασία, τότε το σπίτι ζεσταίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, χρησιμοποιούμε λιγότερο τη θέρμανση στο σπίτι μας -αφού η απόδοσή της ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό με έναν αφυγραντήρα!

Αυτό σημαίνει πως σε ό,τι αφορά στη θέρμανσή μας, μία και μόνο συσκευή μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε οικονομία και την ίδια ώρα, να προστατέψουμε το σπίτι μας -αφού όπως είναι γνωστό, με το πέρασμα του χρόνου η υγρασία καταστρέφει τους τοίχους, τα έπιπλά μας και τα ξύλινα πατώματά μας!

02

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα με την υγρασία

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλετε να αποκτήσετε ένα καθαρό περιβάλλον και να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για την καλύτερη απόδοσης της θέρμανσης στο σπίτι σας, αξίζει να στραφείτε σε μια αξιόπιστη επιλογή που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υγρασία.

Οι σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, τα σημάδια μούχλας στην οροφή ή τις γωνίες των τοίχων του μπάνιου και η ύπαρξη άσχημων οσμών, αποτελούν τρεις μόνο από τις βασικές ενδείξεις ότι τα ποσοστά της υγρασίας στο σπίτι σας βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Προκειμένου, λοιπόν, να μην βιώσετε αντίστοιχες καταστάσεις, καλό είναι να ελέγχετε συχνά το σπίτι σας και να φανείτε προνοητικοί, βρίσκοντας εγκαίρως την κατάλληλη συσκευή αφύγρανσης για τους χώρους σας.

03

Σίγουρα, λοιπόν, αξίζει να κάνετε την έρευνά σας, προκειμένου να βρείτε μια λύση που ταιριάζει στις ανάγκες και το πορτοφόλι σας. Στην αγορά -όπως για παράδειγμα στα Praktiker- κυκλοφορούν σήμερα τεχνολογικά εξελιγμένοι αφυγραντήρες με ποικίλα τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμές που μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πλέον απαιτητικά νοικοκυριά και φυσικά, να μπουν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Από συσκευές αφύγρανσης με ροδάκια και χαμηλό θόρυβο λειτουργίας για µέγιστη άνεση μέχρι αφυγραντήρες που δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου.

Οι επιλογές είναι πολλές και εξηγούν το γιατί οι αφυγραντήρες έχουν μπει σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι τα τελευταία χρόνια. Το σίγουρο είναι πως οι κατάλληλες λύσεις θέρμανσης και οι «έξυπνες» και συμφέρουσες επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζεστασιά του σπιτιού μας και την εξοικονόμηση των χρημάτων μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.