TRAVEL

Repubblica: Ζάκυνθος, το «χρωματιστό» νησί του Ιονίου

Repubblica: Ζάκυνθος, το «χρωματιστό» νησί του Ιονίου

Zάντε, το χρωματιστό νησί του Ιονίου ή «Τα χρώματα της Ελλάδας του Ιονίου», όπως είναι η ακριβής μετάφραση του τίτλου του ταξιδιωτικού αφιερώματος της ιταλικής εφημερίδας «Repubblica».

Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θέα του «Ναυαγίου», επισημαίνοντας ότι «κόβει την ανάσα», αλλά και στο γεγονός ότι είναι το νησί όπου γεννήθηκε ο Ιταλός ποιητής Ούγκο Φόσκολο.

«Τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά», το «πράσινο» του νησιού και η «πλούσια βλάστηση», είναι τα χαρακτηριστικά που έκαναν εντύπωση στον συντάκτη του άρθρου.
Ωστόσο, οι ομορφιέςτου νησιού ήταν απλά η αφορμή, καθώς τα τοπικά προϊόντα, με το «κίτρινο μέλι που ικανοποιεί τον ανθρώπινο ουρανίσκο» να έχει τα πρωτεία, είναι αυτά που τρελαίνουν τους Ιταλούς.

Το νησί περιγράφεται ως «παλέτα ζωγράφου» ο οποίος επέλεξε να σχηματίσει ένα «θαύμα στην καρδιά του Ιουνίου». Η αρθρογράφος δεν στέκεται μόνο στις δαντελωτές παραλίες με τη λευκή άμμο και τους κρυφούς όρμους ή στο διάσημο «Ναυάγιο» -το οποίο μνημονεύει συνεχώς, αλλά και στα χωριά με τους ελαιώνες, όπου «γηραιές κυρίες έχουν στήσει τους πάγκους τους και πωλούν λάδι, λικέρ και μέλι, που τα έχουν παράξει οι ίδιες».

Φυσικά, το άρθρο αναφέρεται και στον Ιταλό ποιητή Ούγκο Φόσκολο, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί από Ενετό πατέρα,που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα, και Ελληνίδα μητέρα κατά την περίοδο που τα νησιά του Ιονίου ήταν κάτω από την ενετική κυριαρχία. Μάλιστα, ο ίδιος είχε γράψει και το περίφημο σονέτο «Ζάκυνθος».

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι μπορεί το νησί να είναι γνωστό για συγκεκριμένα μέρη, όπως η παραλία του «Ναυαγίου» που εκτιμάται από την αρθρογράφο ότι μπορεί να είναι και από τις παραλίες που έχουν φωτογραφηθεί όσο καμία άλλη στην Ελλάδα, ωστόσο στο νησί, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα μέρη που θα αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη γραφική πόλη της Ζακύνθου, αλλά και στη δυνατότητα εκδρομών με καραβάκια στα γειτονικά νησιά της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης αλλά και την Πελοπόννησο.

Ξεχωριστό τμήμα του άρθρου αφιερώνεται στις παραλίες που ανήκουν στον «κόλπο με τις χελώνες». Η δημοσιογράφος εξηγεί στους Ιταλούς αναγνώστες ότι ονομάζεται έτσι, επειδή σε αυτόν τον κόλπο αναπαράγεται το υπό εξαφάνιση είδος Caretta caretta κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η Repubblica αναφέρει μία προς μία τις παραλίες που αποτελούν τον «κόλπο με τις χελώνες» έτσι ώστε οι Ιταλοί τουρίστες να σεβαστούν το ελληνικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τον Δεκαπενταύγουστο

Huffington Post: Χίος, το πιο μαγικό νησί της Ελλάδας