ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για νέα ταξίδια ετοιμάζεται ο Τσίπρας - Αυτοί είναι οι επόμενοι σταθμοί του

Για νέα ταξίδια ετοιμάζεται ο Τσίπρας - Αυτοί είναι οι επόμενοι σταθμοί του

Τα παραλειπόμενα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κούβα

Τέσσερις σημαντικές συναντήσεις είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κούβα, με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο νησί για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η παρουσία αλλά και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν.

Ο πρωθυπουργός συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

Επίσης, μίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Ο Κορέα τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!» αναφέρουν οι πληροφορίες.

Συζήτησε και με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ δεν άργησε να έρθει και η πρόσκληση για επίσκεψη στη Βολιβία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε αρκετή ώρα με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και στον πλανήτη μετά την εκλογή Τραμπ. Καθώς κάθονταν και δίπλα-δίπλα κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρόεδρος του Μεξικού κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη χώρα του.

«Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβανούς, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικές ειδήσεις