ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παρασκήνιο: Γιατί έφυγε από την επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος ο Μεϊμαράκης

Παρασκήνιο: Γιατί έφυγε από την επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος ο Μεϊμαράκης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκηαπό την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αντικατάστασή του από την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που είχε ζητήσει να είναι στην αρμόδια Επιτροπή για το Σύνταγμα.

Η πολυετής εμπειρία του καθώς και η συμμετοχή του σε άλλες αναθεωρήσεις στο παρελθόν θα έδινε, όπως λένε έμπειρα κοινοβουλευτικά μέλη της ΝΔ, πολιτικούς πόντους στην αξιωματική αντιπολίτευση με την παρουσία του στην Επιτροπή.

Αρχικά το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των βουλευτών της ΝΔ που παρέδωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρας στις υπηρεσίες της Βουλής.

Τελικά, χθες η ηγεσία της ΝΔ προχώρησε στην αντικατάστασή του και στη θέση του τοποθετήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η επίσημη απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω διαρροών που έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία το βράδυ της Πέμπτης για την αντικατάσταση Μεϊμαράκη ήταν ότι "είναι κάτι που ζήτησε ο ίδιος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν έγινε γνωστό ότι η επιτροπή θα έχει διάρκεια δύο μηνών. Και αυτό διότι θα συνεδριάζει καθημερινά επί πολλές ώρες, γεγονός που δεν θα του επέτρεπε τη συμμετοχή του λόγω φόρτου εργασίας".

Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει σημαντικά και αρκετοί υποστηρίζουν ότι αγγίζει το δομικό πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ και τις ψυχροπολεμικές σχέσεις του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και με σύσσωμο το λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο.

Και τούτο θυμίζουμε διότι παρά τις σχετικές προσπάθειες να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ μέσω της τιμητικής «εξορίας» ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, δεν απέδωσαν ποτέ καρπούς. Μάλιστα έφεραν αντίθετο αποτέλεσμα, αφού ο Μεϊμαράκης κατάλαβε πώς τον οδηγούν στην «αποστράτευση» από την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έχει ενστάσεις σε πάρα πολλά σημεία της στρατηγικής του κόμματος, και η απόφασή του να βρεθεί εκτός της Επιτροπής προήλθε μετά την συζήτηση χθες στην Βουλή και την αντιπαράθεσή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια για τους λόγους της αποχώρησής του, αλλά σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Πέραν τούτων, ένα διαρκές σημείο τριβής μεταξύ του νυν και του τέως αρχηγού της ΝΔ είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θα πήγαινε σε καμία περίπτωση κόντρα και στον Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση, τακτική επικοινωνία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν των γεγονότων ότι δεν τον έχει ψηφίσει και δεν δεσμεύεται ότι θα τον στηρίξει εκ νέου για το ανώτατο θεσμικό αξίωμα, έχει επιτρέψει ουκ ολίγα θεσμικά ατοπήματα σε βάρος του από στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.