ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γραμματέας ο Τζανακόπουλος – 29 λευκά από τους «σκληρούς» των τάσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γραμματέας ο Τζανακόπουλος – 29 λευκά από τους «σκληρούς» των τάσεων

Η επόμενη μέρα της αξιωματικής αντιπλίτευσης ξεκίνησε και τυπικά απόψε με την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τζανακόπουλος εξελέγη με 110 ψήφους. 29 μέλη του οργάνου ψήφισαν λευκό, ενώ βρέθηκε κι ένα λευκό.

Η εκλογή του του 38χρονου νομικού και πρώην υπουργού ενδεχομένως δώσει τέλος στην εσωστρέφεια και την εσωκομματική διαπάλη που έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τέλμα μετά τις 7 Ιουλίου 2019. Σίγουρα οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό έχουν τέσσερα άμεσα αποτελέσματα:

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκτάει τον απόλυτο έλεγχο της Κουμουδούρου, αφού τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο κ. Ηλιόπουλος που τοποθετήθηκε στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, θεωρούνται αφοσιωμένοι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργείται μια καθοδηγητική ομάδα στην Κουμουδούρου με μεγάλη συνοχή και ισχυρούς δεσμούς. Αυτή η ομάδα σε συνεργασία με τον «πρωινό καφέ» θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ έως το συνέδριο του καλοκαιριού του 2021. Πέφτουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν γεφυρωθεί οι διαφωνίες για την πολιτική γραμμή και την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Προχωράει το σχέδιο Τσίπρα για μετατόπιση του κόμματος προς το Κέντρο. Το άνοιγμα σηματοδοτήθηκε από τους τρεις αναπληρωτές εκπροσώπους (Νικολαΐδης, Καραγιάννη, Καλπάκης). Ωστόσο, η ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διατηρεί ισχυρή κομματική παρουσία.

Ενωτικός Τσίπρας

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ενωτικός και προσπάθησε να στείλει το μήνυμα της νέας αρχής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάλυψε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το μαξιλάρι ασφαλείας:

«Για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε.»

Έκανε επίσης μια κίνηση πολιτικής αβρότητας προς τον Πάνο Σκουρλέτη, λέγοντας ότι: «Έδωσε έκτοτε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, οφείλω να ομολογήσω, για να ανταποκριθεί το Κόμμα στις απαιτήσεις τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Να σταθεί όρθιο στις τοξικές επιθέσεις για τις Πρέσπες. Να σταθεί ενωμένο και χωρίς αναταράξεις στη μετάβαση από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση.

Θέλω λοιπόν να τον ευχαριστήσω προσωπικά και να τον ευχαριστήσουμε και συλλογικά για τη συνεισφορά του.»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

«Στις συνθήκες αυτές, η αναβάπτιση όλων μας στις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της αφοσίωσης στα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας αποκτά ζωτική σημασία. Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας. Ποτέ δεν είχε, ιδιαίτερα τώρα και μάλιστα σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.»

Κι έκλεισε την ομιλία του με ένα κάλεσμα για να ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ νέα πορεία:

«Να στηρίξουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος, για την οποία έχουμε δεσμευτεί. Και δεν αναστέλλουμε αυτή την προσπάθεια.Την προσπάθεια για διεύρυνσή, τη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας.Να στηρίξουμε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει σε τόσο ιδιόμορφες συνθήκες για το κόμμα και τον τόπο.»

Να αφήσουμε το νοσηρό κλίμα

Στην ομιλία του ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε έναν συνολικό απολογισμό της θητείας του ως γραμματέας. Αναφέρθηκε στις διαφωνίες του με κεντρικές επιλογές του κ. Τσίπρα, όπως η διενέργεια των βουλευτικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές. Τόνισε δε ότι:

«Έχουμε μια αρνητική εμπειρία, τουλάχιστον ας την αξιοποιήσουμε για να υπερβούμε όλο αυτό το νοσηρό κλίμα. Και να πάμε σε συντεταγμένες, δημοκρατικές, συλλογικές, διαδικασίες. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να έχουμε μια προωθητική πορεία. […] Όμως υπέστην μια “δημιουργική” εν πάση περιπτώσει ερμηνεία αυτών των πραγμάτων, ότι δήθεν υπονομεύω τον πρόεδρο, ότι αποτελώ έναν “νέο Λαφαζάνη”, δηλαδή αστεία πράγματα, είμαστε και χρόνια γνωστοί.

Τα λευκά

Τα 29 λευκά που έπεσαν στην κάλπη για τον κ. Τζανακόπουλο ήταν αρκετά, δεδομένου του χαρακτήρα της εκλογής και της ομόφωνης πρότασης της Πολιτική Γραμματείας.

Στην εκλογή του κ. Σκουρλέτη τα λευκά ήταν 18. Φαίνεται ότι τα λευκά έχουν δύο αφετηρίες. 16-18 πιθανόν προέρχονται από την προεδρική τάση κι εκφράζουν διαμαρτυρία στον κ. Τσίπρα για υπερβολική υποχωρητικότητα απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Ενδεχομένως, σε αυτά τα λευκά θα μπορούσαν να ανιχνευτούν κάποιες αμφιβολίες για το πρόσωπο του κ. Τζανακόπουλου. 10-12 λευκά μάλλον προέρχονται από την ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Εκφράζουν διαμαρτυρία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται μέσα στα κόμμα. Ίσως θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως έκφραση κριτικής προς τον κ. Τσακαλώτο ο οποίος επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην κορύφωση της εσωκομματικής κρίσης.

Εν ολίγοις, οι «σκληρές» πτέρυγες των τάσεων δεν φαίνονται ενθουσιασμένες για διαχείριση που επελέγη. Ωστόσο, αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού δεν εμποδίζει τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στον σχεδιασμό του.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στήνουν προβοκάτσια οι Τούρκοι: Σχέδιο «πολιορκίας» του Καστελόριζου – Έτσι θα απαντήσει η Ελλάδα