ΠΟΛΙΤΙΚΗ

A' Αθηνών: Ανακούφιση με την μετακίνηση της Φώφης

A' Αθηνών: Ανακούφιση με την μετακίνηση της Φώφης

Οχτώ βουλευτές είχε εκλέξει το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2009 γεγονός που είναι αδύνατον να επαναληφθεί στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Παπουτσής, Νάσος Αλευράς, Θανάσης Τσούρας, Σπύρος Κουβέλης, Παντελής Οικονόμου και ΠέμηΖούνη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να εκλέξει περισσότερους από τρεις ή τέσσερις βουλευτές. Από τους ήδη εκλεγμένους, ανεξάρτητος πλέον είναι ο Σπύρος Κουβέλης και παραιτηθείσα η Πέμη Ζούνη, της οποίας την έδρα πήρε η Άννα Βαγενά, η οποία με τη σειρά της ανεξαρτητοποιήθηκε.

Οι υπόλοιποι που μένουν δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην περιφέρειά τους, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν πρώτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να την τοποθετήσει στην θέση του εκπροσώπου Τύπου, αυτό συνεπάγεται ότι η Φώφη Γεννηματά μετακινείται από την Α' περιφέρεια της Αθήνας, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο οι εκλεγμένοι βουλευτές γλίτωσαν από έναν ακόμα… μπελά.

Όμως ένας δεύτερος πονοκέφαλος προκύπτει γι’ αυτούς και δεν είναι άλλος από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου έχει δουλέψει σθεναρά για να συμμετέχει στις εκλογές, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως όλες οι δυνάμεις του παπανδρεϊσμού θα δουλέψουν για να μπει πρώτη φορά στη Βουλή με σταυρό.

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν ο μόνος «κηπουρός» που παρέμεινε στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου και παράλληλα έφτιαξε φιλίες στον κομματικό μηχανισμό. Παράλληλα, πλέον έχει πρόσβαση και στο βενιζελικό περιβάλλον, αφού η γενική γραμματέας του υπουργείου του Λίνα Μενδώνη, την οποία επέλεξε ο ίδιος και είχε στενή και άριστη συνεργασία μαζί της, βρίσκεται στον στενό πυρήνα των συνεργατών του νέου προέδρου.

Αν πράγματι ο Παύλος Γερουλάνος με την στήριξη της οικογένειας Παπανδρέου και των φίλων της, τα καταφέρει να εκλεγεί στην Α' Αθηνών, τότε ένας εκ των τριών κορυφαίων βουλευτών θα παραμείνει εκτός Βουλής. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι Άννα Διαμαντοπούλου και Χρήστος Παπουτσής.

Η μεν πρώτη λόγω της αποτυχίας της να μοιραστούν βιβλία στα σχολεία και ο δεύτερος λόγω της απαξίωσης που γεύτηκε από τους συντρόφους του και δεν μπόρεσε να αναδειχθεί υποψήφιος πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ.

Οι κύριοι Αλευράς, Τσούρας και Οικονόμου θα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να προσπεράσουν τους παραπάνω, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κώστα Σκανδαλίδη να προηγείται σταθερά.