ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η απόφαση για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Υπεγράφη η απόφαση για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπεγράφη σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απόφαση που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαδόπουλος «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία θα συντελέσει ώστε οι αγρότες, μέσα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με δεδομένη, φέτος, την εξαιρετικά σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής να βοηθηθούν περαιτέρω, ώστε να προβούν στις αναγκαίες δαπάνες για τις καλλιεργητικές εργασίες της εποχής, που χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα από άλλες αιτίες και πηγές, όπως π.χ. για λιπάσματα, για γεωργικά εφόδια κλπ».

Πιο αναλυτικά, για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), προκειμένου για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2012, ακολουθούνται οι κατωτέρω διαδικασίες:

Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται:

α) Είτε απευθείας από το δικαιούχο αγρότη στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του. Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται υποχρεωτικά απευθείας από το δικαιούχο αγρότη σε κάθε περίπτωση που το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή μεγαλύτερο με 10.000 ευρώ.

β) Είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.