ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις θέσεις τους παρουσίασαν ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Τις θέσεις τους παρουσίασαν ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Τις θέσεις του συνδυασμού τους παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Συγκεκριμένα οι θέσεις του συνδυασμού, όπως τις ανακοίνωσαν οι ίδιοι, αφορούν τόσο την προστασία των ανέργων, όσο και τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα. Ακόμη, στις θέσεις του συνδυασμού ασκείται κριτική και στον εκλογικό νόμο, αλλά και οι επιθυμίες τους για εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, όπως τις παρουσίασαν οι ίδιοι:

"Το μπόνους των 50 εδρών που δίνει αυτός ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος αυτή τη φορά, εάν δοθεί σε ένα από τα δύο κόμματα, θα οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, σε κοινωνικό και πολιτικό χάος.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος μέχρι το δεύτερο μνημόνιο παρίστανε τον αντιμνημονιακό, και προκειμένου να επιδιώξει να γίνει πρωθυπουργός πάνω σε κοινωνικά ερείπια, έδωσε τη χαριστική βολή και στήριξε την καταρρέουσα κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, φέρνοντας τον κ. Παπαδήμο στην εξουσία για να ολοκληρωθεί το έγκλημα. Και σήμερα είναι ψεύτης. Λέει ακριβώς ό,τι έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης για το πρώτο μνημόνιο, ότι δεν ψήφισε τα μέτρα αλλά ψήφισε μόνο τα δάνεια. Έτσι έλεγε και ο κ. Καρατζαφέρης.

Πρέπει οι κάλπες να βγάλουν λύση. Και η μόνη λύση είναι η δυνατότητα την επομένη των εκλογών να υπάρξει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριστεράς ώστε να δοθεί σταθερότητα, ελπίδα και προοπτική. Ο λαός με την ψήφο του μπορεί να επιβάλει και θα επιβάλει τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς για την ανατροπή του μνημονίου και για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εμείς ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να τολμήσουν με την ψήφο τους να τρομοκρατήσουν τους τρομοκράτες. Την κυρία Λαγκάρντ, τον κ. Τόμσεν, την τρόικα, όλους αυτούς που μας απειλούν και μας εκβιάζουν με τη χρεοκοπία της δικής τους πολιτικής. Και φυσικά να τρομοκρατήσουν και να καταδικάσουν και τους εδώ υποτελείς τους, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο.

Μέχρι την τελευταία μέρα των εκλογών θα επιχειρήσουν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, όπως το έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με κάνει να αισιοδοξώ το γεγονός ότι η απήχηση της πρότασής μας είναι πάρα πολύ μεγάλη στην κοινωνία και όχι μόνο στον κόσμο της Αριστεράς.

Εδώ χρειάζεται να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, να δώσουμε προοπτική, να δώσουμε ελπίδα. Όχι να μας νοιάζει μη τυχόν και δεν έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση, αν είναι η Ν.Δ. και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην αντιπολίτευση. Ε, τότε να τους ψηφίσουμε να γίνουν κυβέρνηση, μη τυχόν και τους έχουμε στην αντιπολίτευση. Για μας βασικός αντίπαλος σ' αυτές τις εκλογές δεν είναι ούτε ο κ. Κουβέλης, ούτε η κυρία Παπαρήγα. Για μας βασικός αντίπαλος είναι τα κόμματα του μνημονίου

Οι δημόσιοι πόροι που διατίθενται στη χώρα μας για την απασχόληση και την ανεργία είναι λιγότεροι του 1% του ΑΕΠ. Είναι τρεις έως πέντε φορές χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους δημόσιους πόρους που διατίθενται στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να θέλουμε να είμαστε μια χώρα της ευρωζώνης μεν, αλλά με στοιχεία αντίστοιχα σε μισθούς και σε κοινωνικό κράτος της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, των χωρών της Ανατ. Ευρώπης ή, ακόμα χειρότερα, χωρών του λεγόμενου Τρίτου κόσμου.

Κανένας άνεργος δεν μπορεί να είναι χωρίς επίδομα ανεργίας, κανένας άνεργος δεν μπορεί να είναι χωρίς περίθαλψη και ασφάλιση και το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να είναι μια φιλανθρωπία εξαθλίωσης. Πρέπει να επανέλθει άμεσα στα επίπεδα του 2011, δηλαδή σε αυτά πριν την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων

Η πρότασή μας δεν μπορεί να ειδωθεί, πέρα και έξω από τη βασική μας στρατηγική, που είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Και δεν μπορεί να ειδωθεί και πέρα και έξω και από τη συνολική μας κατεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα μειώσει δραστικά την ανεργία και άρα θα μειώσει και το κόστος στήριξης των ανέργων".