ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πετσάλνικος «έδειξε» την 6η Μαΐου για εκλογές

Ο Πετσάλνικος «έδειξε» την 6η Μαΐου για εκλογές

Εκλογές στις 6 Μαΐου «έδειξε» ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος καθώς σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εκτίμησε ότι η επαναλειτουργία του κοινοβουλίου θα γίνει στις 17 Μαΐου για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται κάθε φορά η διάλυση της Βουλής για την διεξαγωγή των εκλογών αναφέρεται και η ημερομηνία επαναλειτουργία της. Συνήθως το άνοιγμα της Βουλής ορίζεται 10 ημέρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών προκειμένου σε περίπτωση ανάδειξης μη αυτοδύναμης κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές εντολές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και του δίνει εντολή να διερευνήσει εάν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με εκείνο το κόμμα που θα του παρέχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση αποτυχίας προχωρά με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και με την ίδια διαδικασία με αυτόν του τρίτου κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί 3ημέρες ενώ στην περίπτωση που και οι 3 αρχηγοί κομμάτων αποτύχουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη προκειμένου να διαπιστώσει για τελευταία φορά εάν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε κηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές.