ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι υποψήφιοι της Ν.Δ. είναι σε θέση μάχης

Ποιοι υποψήφιοι της Ν.Δ. είναι σε θέση μάχης

Μέσα στην εβδομάδα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων θα κατέβουν με τη Ν.Δ. στις εκλογές.

Το σύνολο των «γαλάζιων» υποψηφίων αναμένεται να γνωστοποιήσει η Ν.Δ. την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας περιθώριο 20 ημερών στα νέα της στελέχη να γνωριστούν με το εκλογικό σώμα και να τρέξουν στις περιφέρειές τους προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ. στο λαό.

Οι μετεγγραφές, οι προσχωρήσεις και οι επανεντάξεις δίνουν το βασικό στίγμα των ψηφοδελτίων, των οποίων σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είναι κατά 50% ανανεωμένα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Κάνουμε μεγάλη ανανέωση στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.Αλλά την πραγματική ανανέωση θα την κάνει ο λαός με την ψήφο του. Εμείς θα του προσφέρουμε πολλαπλές επιλογές. Αλλά το δικαίωμα της ανανέωσης είναι δικό του», δήλωσε σε σαββατιάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς.

Οι γνωστοί

Το χρίσμα του υποψηφίου έχουν λάβει αυτοδικαίως οι νυν βουλευτές του κόμματος. Έτσι μεταξύ των υποψηφίων θα δούμε στελέχη όπως ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος (Α΄ Αθηνών) και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος (Β΄ Αθηνών) που έχουν αποδείξει το πολιτικό τους βεληνεκές με τη συμμετοχή τους σε καίριες θέσεις των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή.

Πρόσωπα με… πλούσια πολιτική εμπειρία εντοπίζονται κυρίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Αναφερόμαστε σε στελέχη όπως οι κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κατερίνα Παπακώστα, Λευτέρης Ζαγορίτης, Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Τραγάκης, κ.λπ.

Οι …γόνοι

Υπάρχουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι γόνοι παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών. Στο Ρέθυμνο θα κατέλθει ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανηψιός του αείμνηστου υπουργού της Ν.Δ. ο οποίος θα καλύψει το κενό που αφήνει η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κ. Κεφαλογιάννη κατέρχεται στην Α’ Αθηνών και λέγεται πως είναι ένα από το πρόσωπα που θα μπορούσαν να καταλάβουν υπουργικό θώκο σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ. κάποιοι την τοποθετούν ήδη στο Τουρισμού).

Στις Σέρρες θα κατεβεί ο κ. Κώστας Καραμανλής, γιος του κ. Αχιλλέα Καραμανλή.

Επίσης, βουλευτική θέση στην Κόρινθο θα διεκδικήσει ο κ. Χρήστος Δήμας, γιος του αντιπροέδρου κ. Σταύρου Δήμα, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική σκηνή.

Οι μετεγγραφές

Από τις πιο πολυσυζητημένες μετεγγραφές του κόμματος είναι αυτές των πρώην υπουργών του ΛΑ.Ο.Σ κυρίων Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη.

Ο πρώτος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Υπόλοιπο Αττικής ενώ ο δεύτερος στην Β΄ Αθηνών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη, πηγαίνει αρκετά καλά αν λάβει κανείς υπόψιν του την τελευταία μέτρηση της εταιρείας MRB.

Το φαινόμενο… Αγάτσα

Αίσθηση προκάλεσε τις περασμένες ημέρες η πρώτη μετεγγραφή από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ.

Πριν από λίγο καιρό, η κ. Άρια Αγάτσα είχε ανεξαρτητοποιηθεί -παρά το γεγονός ότι δεν είχε διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο από τα όσα έφερε προς ψήφιση το ΠΑΣΟΚ- αποφάσισε να πάρει τη βαλίτσα της από την Ιπποκράτους και να μετακομίσει στη Συγγρού.

Η κ. Αγάτσα θα πολιτευθεί στη Βοιωτία, με στόχο να χτυπήσει τον κ. Μιχάλη Γιαννακή, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και νυν στέλεχος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» του κ. Πάνου Καμμένου.

Οι «κακές γλώσσες», λένε πως η κ. Αγάτσα επιχείρησε να σώσει εαυτόν σε μια περιφέρεια όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές ελπίδες να εκλέξει υποψηφίους.

Πουλέν ο Μηταράκης

Στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα βρεθούν και πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως ο στενός του φίλος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης.

Ο κ. Κρανιδιώτης ανακοίνωσε ήδη μέσω facebook, τη χαμηλού κόστους προεκλογική του εκστρατεία, στη Β΄ Πειραιά.

Ισχυρό χαρτί για πρωτιά στην Α’ Πειραιά θεωρείται ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στον Πειραιά, όσο και στα νησιά χάρη στις κοινωνικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που έχει λάβει.

Ο κ. Κατσαφάδος μάλιστα αναμένεται να πιάσει με ευκολία την πρωτιά των σταυρών σε μια εκλογική περιφέρεια που ενδιαφέρει πολύ τη Νέα Δημοκρατία.

Στην Α΄ Αθήνας θα συναντήσουμε επίσης, τον Νότη Μηταράκη, αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών του Κόμματος, τον υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Βασίλη Κικίλια που ψήθηκε στις περιφερειακές εκλογές και «δυσκόλεψε» τον έμπειρο κ. Γιάννη Σγουρό.

Στην ίδια περιφέρεια βλέπουμε και τον αντιδραστικό σκηνοθέτη κ. Νίκο Ζερβό, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει θόρυβο με την υποψηφιότητά του και πολλές «μάχες» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στα νέα πουλέν της Νέας Δημοκρατίας συγκαταλέγεται επίσης ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Ρένος Χαραλαμπίδης, που κατεβαίνει στη Β΄Αθήνας και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κ. Τάσος Μητρόπουλος, ο οποίος πολιτεύεται στην Β΄ Πειραιώς, με την ευχή Σαμαρά να γυρίσει το παιχνίδι, όπως έκανε και στα γήπεδα.

Η περίπτωση… Καραμανλή

Την ψήφο των Θεσσαλονικέων, θα διεκδικήσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τη μακρά του σιωπή, δεν επιθυμεί να καταλάβει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως θα παραμείνει ενεργός, ζητώντας τη στήριξη των ψηφοφόρων της παράταξης στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Το Επικρατείας

Μεγάλο μυστικό παραμένουν τα ονόματα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με τις εκπλήξεις να μην μπορεί να αποκλειστούν, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως μέχρι πριν από λίγο καιρό, όλοι εκτιμούσαν πως θα καταλάβει μια θέσει σε αυτό ο κ. Σταύρος Δήμας.

Το όνομα του εκπροσώπου τύπου κ. Γιάννη Μιχελάκη, δεν αποκλείεται να φιλοξενείται σε αυτό. Από πολλούς θεωρείται πάντως βέβαιη η συμμετοχή του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Την τελευταία τιμητική θέση θα καταλάβει παραδοσιακά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.