ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η ώρα των ψηφοδελτίων

ΝΔ: Η ώρα των ψηφοδελτίων

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας, ανά την Ελλάδα. Μοναδική «εκκρεμότητα», θα παραμείνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα, που σε κάθε περίπτωση συνδυάστηκαν με εξορμήσεις στελεχών στις εκλογικές τους περιφέρειες, η Συγγρού βρίσκεται ξανά από σήμερα σε προεκλογικό συναγερμό. Υπό την Προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει στις 14:00, η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος ενώ νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της πολυμελούς Εθνικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

Σκοπός της ηγετικής ομάδας, είναι η βέλτιστη δυνατή οργάνωση του κόμματος καθώς και η πειστικότερη δυνατή εκπομπή του μηνύματος, πως μη ισχυρή λαϊκή εντολή στη ΝΔ, μπορεί να καταστήσει αναπόφευκτες τις επαναληπτικές εκλογές, κάτι που και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι απεύχεται. Μεγάλο στοίχημα της τρέχουσας εβδομάδας, είναι να πιστέψει το κομματικό ακροατήριο πως η ΝΔ:

  • Διαθέτει αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση
  • Προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί, την επομένη των εκλογών, με την τρόικα

Αναφορικά με το δεύτερο στόχο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη επαναφέρει στο λεξιλόγιό του τον όρο επαναδιαπραγμάτευση, τον οποίο «διακριτικά» είχε αντικαταστήσει το τελευταίο διάστημα με την λέξη …τροποποιήσεις.

Το λεγόμενο «Ζάππειο ΙΙΙ», την προσεχή Πέμπτη, αποτελεί ωστόσο το βασικό όχημα αναστροφής του κλίματος που θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ. Πέραν των «γαλάζιων» προτάσεων για την Ανάπτυξη και το φορολογικό νομοσχέδιο, την παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων και τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλεια, ο Αντώνης Σαμαράς, θα επιχειρήσει να υπενθυμίσει πως οι έγκαιρες επισημάνσεις του -τις προηγούμενες δυο φορές στον ίδιο χώρο- μπορεί αρχικά να χλευάστηκαν αλλά σήμερα έστω και εν μέρει υιοθετούνται, καθώς η ΝΔ επιβεβαιώθηκε σε όλες τις εκτιμήσεις της.

Χαρακτηριστική της διάθεσης της ΝΔ, είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, πως ο κ. Βενιζέλος θυμήθηκε «προεκλογικά» την ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ και την κοινωνική συνοχή και πως φαίνεται να προσχωρεί στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, δημιουργώντας το ερώτημα: Γιατί, εδώ και δυόμισι χρόνια, όχι μόνο δεν υιοθετούσε μέτρα ανάπτυξης, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, δεν εφάρμοζε αυτά που υπόσχεται τώρα;

«Χρειάστηκε να προκηρυχθούν οι εκλογές για να ομολογήσει, ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος, αυτό που επίμονα τονίζει, εδώ και καιρό, ο Αντώνης Σαμαράς, από το Ζάππειο Ι και το Ζάππειο ΙΙ: Ότι, δηλαδή, μόνο με μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μέτρα τα οποία, όταν ο Αντώνης Σαμαράς τα πρότεινε, οι κύριοι Παπανδρέου – Βενιζέλος, πάντα τα λοιδορούσαν», η χαρακτηριστική, των προθέσεων της Συγγρού, αποστροφή Μιχελάκη.

Το θρίλερ των… ντιμπέιτ

Τα δυο «μεγάλα» κόμματα, δεν φαίνεται πως είναι εύκολο να τα βρουν ούτε στα διαδικαστικά. Το θέμα των ντιμπέιτ θα αποτελέσει οπωσδήποτε σημείο τριβής.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι να προηγηθούν της κάλπης, 4 συνολικά ντιμπέιτ. Δυο αναμετρήσεις μεταξύ του ιδίου και του Αντώνη Σαμαρά και ισάριθμες μεταξύ του συνόλου των πολιτικών αρχηγών. Η ΝΔ από την άλλη –και λόγω του περιορισμένου χρόνου- δεν βρίσκει κανέναν λόγο διαφοροποίησης από το μοντέλο των προηγούμενων εθνικών εκλογών, όπου έλαβαν χώρα συνολικά 2 ντιμπέιτ, ένα μεταξύ των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου και ένα δεύτερο όπου μετείχαν όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων.

Επισήμως πάντως η ΝΔ αποφεύγει να πάρει θέση, υπενθυμίζοντας πως το θέμα θα επιλυθεί στη Διακομματική Επιτροπή και πως η ίδια θα «υπακούσει», στην σχετική απόφαση.