ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμη μέτρων Βενιζέλου για κοινωνικό δίχτυ προστασίας

Δέσμη μέτρων Βενιζέλου για κοινωνικό δίχτυ προστασίας

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Αφορούν σε μέτρα για την ανεργία των νέων, την υγειονομική περίθαλψη, την συγκρότηση ενός νέου δικτύου κοινωνικής προστασίας, καθώς και ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δάνεια από τράπεζες.

Τα μέτρα επεξεργάστηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά:

Ανεργία νέων

Επιτάχυνση των διαδικασιών για τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να ολοκληρωθούν ενάμισι χρόνο νωρίτερα: το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014.

Αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ για προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων. Έχουν διασφαλιστεί επιπλέον 250 εκατ. ευρώ και ζητούνται άλλα 150 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Υγειονομική προστασία

«Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς Έλληνας και ιδίως κανένας άνεργος ή φτωχός πολίτης, πολίτης με χαμηλό εισόδημα που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην υγειονομική κάλυψη», επισημαίνει ο Ευ. Βενιζέλος.

«Δέσμευσή μας, εφικτή και εφαρμόσιμη, είναι η καθολική υγειονομική προστασία.

Χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ένσημα που πρέπει να έχουν κολληθεί, με μεροκάματα που πρέπει να έχουν γίνει ή με διάρκεια κάλυψης της ασφάλισης της ανεργίας για τον άνεργο», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δίκτυο κοινωνικής προστασίας

Για «εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης» δεσμεύθηκε ο Ευ. Βενιζέλος.

Συγκροτείται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και έδωσε δύο παραδείγματα «άμεσης εφαρμογής»:

  • Το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», επεκτείνει το προηγούμενο και καλύπτει 130.000 πολίτες μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.
  • Νέο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. Με 50 εκατ. ευρώ, 300 νέες δομές, θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας για νέους. Περιλαμβάνει κοινωνικά παντοπωλεία, ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, δομές παροχής συσσιτίων, υπνωτήρια, τράπεζες χρόνου για εθελοντισμό, γραφεία διαμεσολάβησης, κοινωνικά φαρμακεία…

Ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με την τρόικα, είναι εφικτό να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Μίλησε για «άμεση επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου» και έχουν οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ.

«Ειδικός λογαριασμός» για κάθε πολίτη έως 1.500 ευρώ, που δε μπορεί να θιγεί. Δε μπορεί να κατασχεθεί, δε μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάληψη από το λογαριασμό αυτό. Και όταν ο λογαριασμός είναι κοινός, τότε τα 1.500 ευρώ ανεβαίνουν σε 2.000 ευρώ.

Ρυθμίσεις δανείων

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο. Συμφώνησαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «να διευθετεί όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ώστε να είναι ωφελημένοι πρωτίστως οι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές». Στόχος να μειωθούν τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια και να γίνουν εξυπηρετήσιμα.

Μέχρι τώρα έχουν διευθετηθεί 800.000 δάνεια (400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά, πάνω από 150.000 επιχειρηματικά) και η «συμφωνία» με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών είναι οι διευθετήσεις να είναι κυλιόμενες και συνεχείς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ως παράδειγμα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η μηνιαία παρακράτηση για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τα έξι δέκατα (6/10) του μηνιαίου μισθού μειώθηκε στο μισό.

Πλέον, η ανώτερη μηνιαία παρακράτηση για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου είναι στο 30% του μηνιαίου μισθού κι αν το οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνει κι άλλες πηγές όλα μαζί δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40%.