ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Χωρίς ανάπτυξη δεν λύνεται το πρόβλημα

Ν. Μηταράκης: Χωρίς ανάπτυξη δεν λύνεται το πρόβλημα

Έμφαση στην ανάπτυξη έδωσε ο υποψήφιος της ΝΔ στην Α' Αθήνας, Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι χωρίς ανάπτυξη, δεν λύνουμε «κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

«Όλοι στην Ευρώπη βλέπουν πλέον πως η λιτότητα από μόνη της δεν φτάνει, ότι είναι απαραίτητος ο αναπτυξιακός πυλώνας. Αυτός ο πυλώνας δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την μείωση της φορολογίας», τόνισε ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real 97,8», επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει «λιγότερο κράτος με λιγότερους φόρους».

Η μείωση της φορολογίας στον νέο αναπτυξιακό πυλώνα

«Σε μια οικονομία που βρίσκεται σε καθεστώς βαθύτατης ύφεσης δεν μπορούν να βρεθούν λεφτά ούτε για τις κοινωνικές ανάγκες ούτε για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Άρα, αν δεν μπει στο πρόγραμμα ο πυλώνας της Ανάπτυξης δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα και δεν θα λύνουμε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας... Εμείς έχουμε θέσει σε όλες μας τις συναντήσεις με την Τρόικα το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Μέχρι τώρα δεν έχουμε διαπραγματευθεί με την Τρόικα ως κυβέρνηση. Έχουμε όμως ένα κεκτημένο: Ότι όλοι στην Ευρώπη βλέπουν πλέον πως η λιτότητα από μόνη της δεν φτάνει, ότι είναι απαραίτητος ο αναπτυξιακός πυλώνας. Αυτός ο πυλώνας δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την μείωση της φορολογίας».

Προτείναμε συγκεκριμένα ισοδύναμα

«Ο κ. Σαμαράς είπε χθες ότι δεν δέχεται τις οριζόντιες περικοπές ως τον πυλώνα περιορισμού της δημόσιας σπατάλης. Είπε, ότι θα παλέψει μειώνοντας το κράτος, με ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μην χρειαστεί να καταλήξει εκεί. Υποσχέθηκε μόνο για τρείς κατηγορίες συμπολιτών μας: Τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τους κτηνοτρόφους. Αυτά απαιτούν 550 εκατ. ευρώ και πρότεινε ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,05 δισ. ευρώ»

Λιγότερο κράτος με λιγότερους φόρους

«Σίγουρα πρέπει να υπάρξει περιορισμός του κράτους. Η ιδεολογία μας, μας υπαγορεύει λιγότερο κράτος με λιγότερους φόρους. Η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου επιτυγχάνεται άμεσα με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα που μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι σημαντικό να συμβεί. Έχουμε δεσμευθεί από το Ζάππειο ΙΙ - παρά το μεγάλο πολιτικό κόστος – για 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους εντός τριετίας. Τονίσαμε όμως, για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους ότι σε μια οικονομία με βαθύτατη ύφεση χρειάζεται μια ομαλότητα προσαρμογής.»