ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισαν την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος - Γ. Φλωρίδης

Έκλεισαν την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος - Γ. Φλωρίδης

Σε «τοίχο» προσέκρουσαν οι προσπάθειες της Ιπποκράτους για επιστροφή των δύο κορυφαίων εκσυγχρονιστικών στελεχών, ήτοι των κ.κ. Αλέκου Παπαδόπουλου και Γιώργου Φλωρίδη.

Στις ανεπίσημες διερευνητικές κρούσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Φλωρίδης έχουν εντελώς διαφορετικούς σχεδιασμούς από αυτούς του κ. Ε. Βενιζέλου και των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, ο κ. Παπαδόπουλος εδώ και καιρό έχει αποστασιοποιηθεί τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το σημερινό πολιτικό σύστημα, ενώ το 2009, όταν του είχε ζητηθεί να θέσει υποψηφιότητα είχε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους για τα προβλήματα της οικονομίας.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, ο κ. κ. Παπαδόπουλος δεν δίστασε να γίνει έντονα επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική, ενώ τα βέλη του δέχθηκε το σύνολο του πολιτικού συστήματος, το οποίο κατηγορούσε ως ανίκανο να προωθήσει τομές και μεταρρυθμίσεις.

Ορισμένοι βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου τον κατάλληλο για να μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ δεν λείπουν αυτοί που θα ήθελαν να τον δουν και πρωθυπουργό ενός τέτοιου σχήματος. Τα σενάρια αυτά όσων θεωρούν τον πρώην υπουργό «χρυσή εφεδρεία» του πολιτικού συστήματος απομακρύνουν κάθε πιθανότητα επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ.

Έντονη κριτική στο πολιτικό σύστημα ασκεί και ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, που μετά την παραίτησή του από την βουλευτική του έδρα έχει απορρίψει τις προτάσεις για επιστροφή του, παρά τις πιέσεις που του έχουν ασκηθεί.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο κ. Φλωρίδης θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν τελειώσει. Ο ίδιος εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν νέα πολιτικά κόμματα και δεν αποκλείει τη συμμετοχή του σε ένα σχήμα με εκσυγχρονιστική κατεύθυνση και προσανατολισμό. Στα πλαίσια αυτά, απορρίπτει κάθε επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, καθώς βλέπει ότι θα έφθειρε το πολιτικό του κεφάλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις του κ. Φλωρίδη είναι αντίστοιχες με αυτές πολλών στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός κ . Κώστας Σημίτης.

Επίσης, υπάρχουν παρασκηνιακές προσεγγίσεις προς τον κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής με την Κοινωνική Συμφωνία. Ο ίδιος συμμετέχοντας στα όργανα του κόμματος διαφώνησε με την επιλογή της κ. Λούκας Κατσέλη να γίνει προσπάθεια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που αυτό γίνει πραγματικότητα, αν και πηγές της Κουμουνδούρου δηλώνουν την επιφύλαξή του, ο κ. Καστανίδης μάλλον θα νιώσει απελευθερωμένος. Στο ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση, επιθυμούν την επιστροφή του, στο πλαίσιο της συστράτευσης των διαγραφέντων βουλευτών.

Συνεργάτες του κ. Καστανίδη δεν σχολιάζουν το ενδεχόμενο της επιστροφής του και παραπέμπουν στη δήλωσή του πως ο ίδιος σε αυτές τις εκλογές, ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά θα επιλέξει Αριστερά...