ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς – Μπακογιάννη: Το χρονικό της συμφωνίας

Σαμαράς – Μπακογιάννη: Το χρονικό της συμφωνίας

Πώς το "Newsbomb.gr" κατέγραψε καθημερινά τις παρασκηνιακές επαφές και τις διαβουλεύσεις - Ποια ήταν η λεπτομέρεια που οδήγησε στην τελική συμφωνία

Αίσιο τέλος είχαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην επιστροφή της κας Ντόρας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία. Από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και ανακοινώθηκε επισήμως η συνεργασία των δύο πλευρών, σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Κακογιάννη, μεσολάβησαν έντονες διαβουλεύσεις, για το περιεχόμενο των οποίων σας ενημέρωνε συνεχώς το newsbomb.gr.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Τελικώς, βρέθηκε η «χρυσή τομή» που οδήγησε στη συνεργασία των δύο πλευρών. Με βάση τη συμφωνία, η κυρία Μπακογιάννη θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Επίσης, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη, ώστε να μη χαθεί το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα αλλά και η ένταξη τριών στελεχών της ΔΗ.ΣΥΜ. σε εκλόγιμες θέσεις στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στα Χανιά, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην περιφέρεια Ηρακλείου και ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΣΥ στη Β' Αθήνας, θα επιστρέψει σε εκλόγιμη θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Ηλείας.

Πώς «κλείδωσε» η συμφωνία

Ο πολιτικός «γάμος» του κ. Σαμαρά με την κα Μπακογιάννη «κλείδωσε το βράδυ της Κυριακής, σε συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, παρόντων των κ.κ. Γιάννη Μιχελάκη και Κώστα Μπακογιάννη.

Άλλωστε, οι κ.κ. Μιχελάκης και Μπακογιάννης θεωρούνται πρόσωπα-κλειδιά, αφού στο παρασκήνιο βρισκόταν σε στενή επικοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα, παρότι επισήμως ουδείς το επιβεβαίωνε.

Πώς έσπασαν οι «πάγοι»

Λίγο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε πρόσκληση πανστρατιάς προς όλα τα παλαιά στελέχη της παράταξης. Την επομένη των εκλογών, ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θέλοντας να τον συλλυπηθεί για το θάνατο της συζύγου του, Μαρίκας, μία πρωτοβουλία που έσπασε τους πάγους των τελευταίων 19 ετών.

Τα επόμενα 24ωρα, εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των επαφών των κ.κ. Μιχελάκη-Μπακογιάννη, υπήρξε κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη σε «ουδέτερο» έδαφος.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια

Κι ενώ στις διαβουλεύσεις φαινόταν ότι υπήρχε θετική ανταπόκριση για συνεργασία των δύο πλευρών, υπήρξε μια «καθοριστική» λεπτομέρεια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Όπως σας είχε ενημερώσει το newsbomb.gr, η λεπτομέρεια αυτή αφορούσε τη μορφή της σύμπραξης, δηλαδή το εάν θα υπήρχε ενσωμάτωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Νέα Δημοκρατία ή συνεργασία των δύο κομμάτων. Ωστόσο, το μπόνους των 50 εδρών που δίδει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη.

«Παραμερίζουμε τις διαφορές του παρελθόντος»

Στην ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ίδρυμα Κακογιάννη για την ανακοίνωση της συνεργασίας, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και η κυρία Μπακογιάννη θέλησαν να στείλουν μήνυμα ενότητας της Κεντροδεξιάς.

Λαμβάνοντας πρώτη το λόγο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι μπροστά στον κίνδυνο της καταστροφής είναι αναγκαίο όλοι να παραμερίσουν τις διαφορές, πολιτικές και προσωπικές, σημειώνοντας ότι «την κρίσιμη ώρα του μεγάλου Ναι και του μεγάλου ΟΧΙ, ας σταθούμε πάνω από όσα μας χωρίζουν», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε πως δεν θα αφήσουν να γκρεμιστούν μέσα σε λίγες ημέρες όσα ο ελληνικός λαός κέρδισε εδώ και δεκαετίες και μίλησε για συσπείρωση των πολιτών , που δε θα αφήσουν την χώρα στους τυχοδιωκτισμούς και τους λαϊκισμούς.

«Μας ενώνει ο κοινός αγώνας να βγει η Ελλάδα από την κρίση και τα αδιέξοδα» τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Ενώσαμε την παράταξη. Θα ενώσουμε και την πατρίδα». Στα πλαίσια αυτά, ξεκαθάρισε ότι το στοίχημα της ενότητας δεν τελειώνει εδώ, προαναγγέλλοντας κι άλλες πρωτοβουλίες για την επανένωση της Κεντροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε η συμφωνία ΝΔ - ΔΗΣΥ

Δίνουν τα χέρια Ντόρα-Σαμαράς

Ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους Σαμαράς-Μπακογιάννη

Τι προτείνει ο Σαμαράς στη Ντόρα Μπακογιάννη

Η «λεπτομέρεια» που χωρίζει τον Σαμαρά από την Ντόρα