ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε κάτι από το μνημόνιο

Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε κάτι από το μνημόνιο

Σκληρή κριτική στο μνημόνιο άσκησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Από το Παρίσι, όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ΓΓ του Γαλλικού ΚΚ, Πιερ Λοράντ και τον Ζακ Λυκ Μελανσόν, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το μνημόνιο συνιστά ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών-σοκ, που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η αντίφαση υπάρχει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι «μνημόνιο και Ευρωζώνη δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί», αφού η λιτότητα οδηγεί την Ελλάδα «σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική, σε πιθανή έξοδο από το ευρώ», η οποία θα διαλύσει συνολικά την ευρωζώνη.

«Το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και στην καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε κάτι από το μνημόνιο. Ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 του Ιούνη» τόνισε και ζήτησε μια νέα, κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ρωτώντας αν όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά, διότι, όπως είπε «εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον κ. Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική αλλά από κάποιον που θα την αλλάξει αυτή την πολιτική».

Βολές έριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και κάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται «σε χώρες της Ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα 3 Α στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη της Αριστεράς στις 17 Ιουνίου και χαρακτήρισε «ιμιτασιόν εκδοχή του κ. Σαρκοζί» τον Αντώνη Σαμαρά.